Igor Mekina

 |  Politika

Blokada Bosporja – lažna novica?

Uvedba ruskih sankcij zoper Turčijo je sprožila vrsto odzivov predvsem v ruskih, pa tudi drugih svetovnih medijih. Del pozornosti je bil takoj preusmerjen v ključno geostrateško točko, v kateri ima Turčija potencialno največjo prednost pred Rusijo – Bospor. Ta omogoča ruski črnomorski floti, da skozi ozek bosporski preliv in prav tako ozke Dardanele doseže sredozemsko morje, kjer ima Rusija svojo pomorsko oporišče v sirskem Tartusu. Televizijske kamere turških televizij so namreč prikazale slike najnovejšega »incidenta« ob prehodu ruske vojaške ladje »Car Kunikov« skozi bosporski preliv, ko je bilo na krovu ladje mogoče opaziti vojake s protiletalskimi raketami na ramenih.

Te rakete so namenjene sestrelitvi nizko letečih letal ali brezpilotnih letal in dronov. Turčija je to razkazovanje orožja označila za provokacijo in kot nekakšen odgovor na nedavno turško sestrelitev ruskega letala Su-24, turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu pa je novinarjem dejal, da se bo v primeru, če bo Turčija takšne poteze videla kot »ogrožanje« njegova država tudi »primerno odzvala.«

Eden od možnih odzivov Turčije bi lahko bila tudi blokada Bosporja za prehod ruskih ladij, vendar bi šlo zagotovo za korak, ki bi svet dejansko porinil na sam rob velike regionalne ali celo svetovne vojne. Vendar so prav o tem v nekaterih spletnih medijih zelo resno razpravljali. Vse kaže, da so bile novice o tem, da naj bi Turčija že pričela z blokado Bosporja neresnične. Informacijo o tem naj bi sprožili nekateri ruski mediji, ki pa so se pri tem pozivali na ameriške vire, predvsem televizijo Fox, kjer pa te novice ni mogoče najti. Kot ugotavlja spletna stran, posvečena predvsem ukrajinskim »lažnim novicam«, je bil vir te lažne novice nekje v Rusiji. Novica se je pojavila na portalu Rosinfo, ki je sporočil, da je ameriški voditelj televizije FOX Shepard Smith »napovedal odločitev Turčije, da za vse ruske vojaške ali civilne ladje in ladje, ki poslujejo z Rusijo in ki prevažajo vojaško opremo namenjeno Siriji, zapre prehoda skozi Bospor in Dardanele«.

Podobno novico je objavil tudi Sputnik, vendar na spletni strani ameriške televizije te novice ni. Ta novica je bila nato objavljena tudi v številnih drugih ruskih medijih in na mednarodnih spletnih straneh. Ameriški Daily Caller je šel celo tako daleč, da je blokado Bosporja, ki naj bi se začela v nedeljo, izenačil z začetkom tretje svetovne vojne, kajti brez dostopa ladij do obal Sirije bi se ruska intervencija v tej državi soočila z resnimi problemi. Še prej se je ista informacija pojavila na strani Infowars, ki je sicer znana po ne povsem kredibilnih novicah.

Vendar pa se je ta spletna stran, zanimivo, sklicevala tudi na podatke ladijskih prevoznikov o tem, kje se nahajajo njihove ladje, iz teh podatkov pa se je dalo razbrati, da so samo dan po sestrelitvi ruskega letala nad Sirijo ruske ladje na poti skozi bosporski preliv preprosto obstale in se nehale premikati proti morskemu prelivu, medtem ko so turške in ostale plule še naprej. To kaže, da se je v ozadju vendarle nekaj dogajalo in da je napetost med državama vplivala tudi na ladijski promet v Sredozemlju in Črnemu morju. Urednik Global Researcha Michel Chossudovsky je celo napisal, da se svet zaradi de facto turške ustavitve prometa ruskih ladij »nahaja pred pomembnim razpotjem«, kajti članice zveze NATO bi s tem nadzirale štiri, za Rusijo pomembne ožine z dostopom do toplih morij – Bospor in Dardanele, sueški prekop in Gibraltar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.