Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Francozi zavrnili skrajno desnico

Končni uradni izidi drugega kroga lokalnih volitev v Franciji so potrdili, da skrajna desničarska Nacionalna fronta (FN) v nedeljo ni zmagala v nobeni od 13 regij. V prvem krogu pred tednom dni je namreč dosegla rekordno visok rezultat. V Parizu pa je tokrat prvič po 17 letih zmagala desnica.

FN, ki nasprotuje priseljevanju, je upala, da bodo regionalne volitve pomenile dobro izhodišče za njeno voditeljico Marine Le Pen za nastop na predsedniških volitvah leta 2017. A kljub najboljšemu rezultatu na nacionalni ravni v prvem krogu volitev je Le Penova v nedeljo v svoji regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie izgubila proti Xavierju Bertrandu, kandidatu opozicijske desnice, republikancev nekdanjega predsednika republike Nicolasa Sarkozyja. Le Penova je dobila okoli 42 odstotkov glasov, Bertrand pa 58. Tudi njena 26-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen, ki je kandidirala v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, je dobila le okoli 45 odstotkov glasov in prav tako izgubila proti republikanskemu kandidatu.

Desnosredinski republikanci so zmagali v sedmih regijah, socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda pa v petih. Nacionalisti so prvič zmagali na Korziki. Veliko presenečenje so volitve prinesle tudi za pariško regijo, ki se je prvič po 17 letih obrnila v desno. Drugega kroga volitev se je udeležilo 58 odstotkov volivcev, udeležba v prvem pa je bila 50-odstotna. Zaradi nedavnih terorističnih napadov so volitve potekale pod zelo ostrimi varnostnimi ukrepi.

Francoski premier Manuel Valls je že v odzivu na rezultate vzporednih volitev v nedeljo zvečer opozoril, da nevarnosti skrajne desnice še zdaleč ni konec. Podobno se je odzval tudi Sarkozy, ki je sicer pohvalil udeležbo volivcev, a opozoril, da se ne sme pozabiti na zmago FN v prvem krogu.

Marine Le Pen je kljub porazu dejala, da jih sedaj ne more nič ustaviti. »Slabe socialiste smo izbrisali v njihovih bastionih na severu in jugu. S potrojitvijo svetnikov bomo postali glavna opozicijska sila v večini francoskih regij,« je dejala in dodala, da manevriranje tako socialistov kot republikancev kaže, da sta v bistvu dve strani istega kovanca, medtem ko da FN predstavlja edino pravo politično alternativo.

V prvem krogu regionalnih volitev je FN zmagala v šestih regijah, na nacionalni ravni pa osvojila rekordnih 27,7 odstotka glasov. Socialisti so dobili 23,1 odstotka, republikanci pa 26,7 odstotka glasov. O prvem krogu regionalnih volitev smo pisali tudi v Mladini. Stranka FN je v nedeljo na nacionalni ravni dobila tudi največje število glasov doslej – 6,8 milijona. V prvem krogu je dobila okoli šest milijonov glasov, na predsedniških volitvah leta 2012 pa je Le Penova dobila 6,4 milijona glasov, a je bila takrat volilna udeležba občutno višja.

K vzponu FN so močno prispevali teroristični napadi v Parizu pred enim mesecem, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. FN se zavzema za izstop Francije iz evro območja, zaprtje državnih mej ter pogosto svari pred islamizacijo francoske družbe. Le Penova je zaradi sovražnega govora, umerjenega proti muslimanom in njihovim verskim ritualom, stala tudi že pred sodiščem, poroča Guardian. Javne molitve muslimanov je namreč primerjala z nacistično okupacijo. O tem, zakaj bi se morali bati Nacionalne fronte, je za Mladino pisal že Anže Lebinger. »Razlog za skrb se skriva v kombinaciji všečne vodje, ki je volivce prepričala s svojo umirjenostjo in šaljivostjo, po drugi strani pa je stranki uspelo ideje ksenofobije, avtoritarnosti in protekcionizma preobleči v novo, moderno politiko francoske skrajne desnice. Politiko, ki v sebi nosi uničujoče posledice za Francijo, in tudi Evropo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.