Bodeča žica, vrhovni poveljnik in nove priložnosti

Bodeča žica, vrhovni poveljnik in nove priložnosti. V vsaki nesreči je kajpak tudi priložnost, bi rekel vrhovni poveljnik slovenske vojske, na vse strani pokončen in neprekosljivo domiseln politik te dežele. Z bodečo žico svobode nam ograjuje domovino.

Tisoči popotnikov, ki križarijo po širnih morjih in obalah sveta na ladjah-velikankah, se radi ustavljajo tudi v največjem slovenskem pristanišču. V pestro turistično ponudbo bo sedaj in v prihodnje mogoče vključiti najnovejše pridobitve na slovenskih mejah – tehnične ovire (za manj zahtevne turiste bi se lahko uporabljal izraz bodeča žica), ki so jim namesto zastarelih železnih bodic privarili tehnološko inovacijo – v ostro konico ošiljene britvice ali po domače »špičaste žiletke.«

Kot posebno ponudbo bi dodali voden ogled uniform prijateljskih policijskih in vojaških enot, ki pomagajo braniti svobodno Evropo, na meji z Italijo pa bi si bilo (za doplačilo!) mogoče ogledati njihovo najnovejše orožje, pripravljeno na strel.

Za hrano in pijačo bodo vsestransko poskrbeli prostovoljci, zaradi avtentičnosti doživetja pa bi turistom ponudili tudi bivanje v nastanitvenih centrih, kjer bi vrteli posnetke policijske stavke, v živo pa omogočili nočne pohode (srfanje) po blatnih kolovozih ali pešačenje čez kakšno reko.

V skupinah sodobnih turistov so vedno tudi športni navdušenci. Ponudili bi jim privlačen triatlon ali vsaj tek preko (žičnih) ovir, na cilju pa bi jih sprejele dežurne ekipe Rdečega križa z zdravstvenim osebjem. Tam bi se preživeli lahko fotografirali in tako ohranili trajen spomin na izjemno, nepozabno doživetje.

In še namig za ljubitelje pohodništva in obujanja dobre prakse. V osrčju stare celine so namreč ustvarjeni idealni pogoji, da se Pohodu ob žici okupirane Ljubljane nemudoma pridruži Pohod ob žici svobodne Evrope. Skupni slovensko-madžarski pobudi se v veselem decembru (prav na začetku Svetega leta Božjega usmiljenja) pridružujeta tudi Avstrija in Italija.

Torej: še več žice, še več vrhovnega poveljnika, še več ljubiteljev žiletk in žičnatih branikov svobode!

Radivoj Pahor,
Trg 38, 5292 Renče

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.