Anže Lebinger

 |  Družba

Edward Norton z zbiranjem denarja na pomoč sirskemu beguncu

Edward Norton je zbral več kot 400 tisoč evrov za begunca iz Sirije. Njegova tragična zgodba, objavljena na blogu fotografa Brandona Stantona Humans of New York, je ganila znanega ameriškega igralca, ki mu želi pomagati ozdraveti in ponovno postati človek. Begunec je bil na spletni strani predstavljen zgolj kot znanstvenik, ki je pred dvema letoma med bombardiranjem izgubil sedem članov družine – med njimi ženo in hčer. »Dve leti sta minili, preživeli smo, a smo psihično mrtvi. Za nas se je tistega dne vse končalo.«

Sirski znanstvenik živi v Istanbulu in trenutno boleha za rakom, a se bo kmalu preselil v ZDA. V Turčiji kljub doktoratu ne sme delati, njegovo znanje je izkoriščano, za delo dobi neprimerno manj kot turški državljan. Na univerzi v bližini poučujejo s pomočjo njegove knjige, a on kljub temu ne dobi dela. Njegovo zadnje upanje je prihod v Michigan, kjer želi »pomagati človeštvu«, saj je iznašel številne novosti v gradbeništvu, ki jih želi patentirati. Ena izmed njegovih iznajdb se trenutno uporablja na metroju v Istanbulu, in sicer vlak s pomočjo lastnega gibanja ustvarja elektriko.

Norton (Klub golih pesti, Ameriška zgodovina X) se je akcije za pomoč lotil, da bi mu pomagal ozdraveti in ponovno postati človek. Hkrati meni, da ima akcija veliko simbolično vrednost: »Zavrnimo svoje notranje glasove, ki govorijo proti sočloveku in ki nas navdajajo s strahom pred begunci. Pokažimo temu moškemu in njegovi družini, kakšni smo v resnici Američani.«

Zgodba se je dotaknila tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki mu je na Facebook profilu sporočil, da je z družino v ZDA dobrodošel in da ga bodo ljudje v Michiganu prav gotovo sprejeli. Obama je sicer pred časom naznanil, da bo Amerika naslednje leto sprejela 10 tisoč beguncev iz Sirije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.