Igor Mekina

 |  Politika

Putin o turškem »lizanju Američanov« in razmerah v svetu

Ruski predsednik Vladimir Putin je na svoji redni letni tiskovni konferenci tri ure in pol odgovarjal 1400 novinarjem in s številnimi komentarji znova požel veliko pozornost svetovnih medijev. Glede Turčije in njenega predsednika Erdogana je prvič uporabil besednjak, ki ni bil posebej diplomatski. »Če želijo Turki polizati Američane po nekem mestu, potem nisem prepričan, da je to dobra ideja in da je to potrebno Američanom. Če obstajajo neki globlji interesi, tega za zdaj ne vemo, verjamemo pa, da finančni interesi igrajo veliko vlogo. Prestregli smo 11 tisoč tovornjakov z nafto. To je ogromna količina in bojim se, da je ilegalna trgovina z nafto dosegla industrijske razmere,« je dejal ruski predsednik v odgovoru na vprašanje o turško-ruskih odnosih. Po njegovi oceni je dvojni padec cen nafte v Rusiji pripeljal do padca bruto družbenega proizvoda za okoli 3,7 odstotke in rasti inflacije na 12,3 odstotka glede na preteklo leto. Cena nafte 50 dolarjev po sodčku naj bi bila v letu 2016 optimistična, kljub temu pa je »najhujša ekonomska kriza v Rusiji minila«, nacionalno gospodarstvo pa kaže »znake izboljšanja in rasti«.

Glede vprašanj o odnosih s Turčijo je Putin dejal, da je »Turčija postopala nasilno«, ter da je zato dogovor z Ankaro sedaj »nemogoč«. »Uničenje odnosov Turčije in Rusije ne bo prineslo ničesar dobrega obema državama. »Sedaj imate v Siriji NATO koalicijo in rusko koalicijo, in ali je potemtakem res tako težko uničiti ISIS? Toda tako, kot je postopala Turčija s sestrelitvijo našega bombnika, je čisto nasilje, ljudje so umrli. In namesto da bi se takoj javili nam, so šli v NATO, da zahtevajo zaščito. Tekli so v Bruselj in klicali: 'Na pomoč! Žalijo nas!' Kdo vas žali? Komu smo mi naredili karkoli slabega? Začeli so se skrivati za zvezo NATO, ampak ali je to za NATO potrebno? Izkazalo se je, da jim ni potrebno. Nisem prepričan, da je mogoče vzpostaviti dogovore, to je skoraj nemogoče. Turčija ni dosegla svojih ciljev, vendar je zaostrila situacijo,« je dejal Putin in dodal, da je ruski protiletalski sistem S-400 prinesel varnost ruskih letal v Siriji ter Turčijo izzval: »No, pa glejmo sedaj, če bodo (turška letala) še letela tam.«

Glede turške notranje politike je dejal, da ne bo ocenjeval, ali je »dobra ali slaba«, da pa misli, da sedanje vodstvo Turčije želi pokazati vodstvu Evrope in ZDA, »da sicer islamizirajo državo, da pa so dobri islamisti« ter da če parafrazira Reagana, trdijo, »da so islamisti, vendar vaši islamisti« in da je »proces islamizacije, ki poteka v Turčiji takšen, da bi se Ataturk obrnil v grobu.«

Na vprašanje, ali je Ekaterina Tihonova, plesalka in znanstvenica njegova hčerka, je dejal: »nikoli ne razpravljam o zadevah povezanih z mojo družino,« za svoje tri hčerke pa je omenil, da »nikoli niso bile 'zvezdniški otroci', nikoli niso uživale v soju reflektorjev javnosti, samo živijo svoja življenja,« ter da živijo v Rusiji in so bile šolane samo v Rusiji, kljub temu pa je Putin »ponosen na njih,« ker tekoče govorijo »tri evropske jezike« in ne le, da jih govorijo, »uporabljajo jih pri delu« ter napredujejo v svojih karierah, čeprav niso »ne v poslovnem svetu in ne v politiki«.

Glede Ukrajine je predsednik Rusije priznal, da so v separatističnih delih Ukrajine tudi ruski državljani, kajti »nikoli nismo rekli, da tam niso ljudje, ki opravljajo določene naloge, vključno z vojaško sfero«, da pa to ne pomeni »da so tam redne enote ruske vojske, med tem so razlike«. Rusija si tudi želi, da se konflikt v Ukrajini konča, Ukrajince pa je označil za »bratski narod«. Kljub temu pa bo 1. januarja Rusija odpovedala prostotrgovinski sporazum z Ukrajino, saj bo tedaj pričel veljati prostotrgovinski sporazum Ukrajine in EU. Glede nekdanjega predsednika FIFE Seppa Blatterja je Putin dejal, da je »veliko naredil za nogomet« ter da si »zasluži Nobelovo nagrado«, ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa pa je označil za »brez dvoma zelo talentiranega« in »razposajenega«, za »absolutnega voditelja predsedniške tekme«, ter dodal, da Rusija pozdravlja njegov predlog, da z ZDA zgradijo »drugo raven odnosov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.