IZAK KOŠIR

 |  Družba

Referendum o ZZZDR: 36,6 % ZA, 63,5 % PROTI

Pobudnik referenduma Aleš Primc ...

Pobudnik referenduma Aleš Primc ...
© Mladina

Po prvih neuradnih rezultatih je izid glasovanja sledeč: ZA 36,6 odstotkov, PROTI pa 63,4 odstotkov. Volilna udeležba je približno 36-odstotna. Po podatkih, ki so na voljo, je bil kvorum dosežen, kar pomeni, da je zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) padel.

Poslanka stranke ZL Violeta Tomič po zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu poudarja, da to ni konec, saj da bo tak zakon slej ali prej sprejet. "Gremo naprej, treba bo vztrajati. Človekove pravice so nekaj, za kar se bo treba neprestano boriti, niso nekaj, kar se tepta," je dejala v izjavi novinarjem.

V DeSUS ob zavrnitvi novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na referendumu obžalujejo, da se Slovenci "še niso odločili za enakopravnost". Zdi se jim, da je rezultat, ki pa ga je treba spoštovati, korak nazaj. A se bo to vprašanje zagotovo še odprlo, je za STA napovedala predstavnica za odnose z javnostmi DeSUS Nina Stankovič.

V primeru zavrnitve novele so sicer nekateri že napovedali ustavno presojo sedaj veljavne ureditve zaradi neenakopravnega položaja istospolnih parov.

V aktualni številki Mladine si o referendumu lahko preberete:
- Za oblast gre. Kateremu delu sveta želi pripadati Slovenija? Piše Jure Tramšuš. 
Dan po jutrišnjem. (Od kmečke ohceti do poroke kot izbire) Piše Vlado Miheljak. 
Soočenje. Ne, ti polpismeni hujskači niso neki nepomembni liki iz resničnostnih šovov – so ljudje, ki vplivajo na resnične državne institucije in imajo moč odmerjati človekove pravice ostalim. Piše N'Toko

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.