IZAK KOŠIR

 |  Politika

"Sežig knjige o Kučanu je naperjen proti principom demokracije"

Naslovnica pred kratkim izdane knjige o Milanu Kučanu, ki jo je napisal Božo Repe.

Naslovnica pred kratkim izdane knjige o Milanu Kučanu, ki jo je napisal Božo Repe.
© založba Modrijan

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete (FF) v Ljubljani je podal izjavo za javnost, v kateri so se odzvali na sobotni dogodek, ko je skupina predstavnikov Zveze slovenskih domoljubov (ZSD) inscenirala sežig knjige dr. Boža Repeta Milan Kučan, prvi predsednik. Člani Oddelka za zgodovino menijo, da gre za skrajno neodgovorno, nevarno in sovražno dejanje, ki ni naperjeno le proti avtorju knjige, temveč proti zgodovinopisju nasploh in proti samim principom demokracije.

"Ne glede, kako se opredeljujemo do posameznega zgodovinopisnega dela in ne glede v kolikšni meri se prepoznavamo v zgodovinopisnih izbirah in interpretacijah posameznega avtorja, ne smemo in ne moremo dopustiti, da se nestrinjanje s posamičnim zgodovinopisnim početjem sprevrže v nasilni in sovražni akt," so zapisali v protestnem besedilu in dodali, da zgodovinopisna metoda in razumevanje preteklega dogajanja slonita na virih.

"Če se s kakšno osvetlitvijo ne strinjamo, si jo prizadevamo ovreči z argumenti in dokazi. Nikakor pa svojega nestrinjanja ne izražamo s podžiganjem sovraštva in z demonizacijo avtorja," so sklenili v javnem pismu, pod katerega so se podpisali profesorji dr. Rajko Bratož, dr. Peter Štih, dr. Marta Verginella, dr. Mitja Ferenc, dr. Sašo Jerše, dr. Rok Stergar, dr. Danijela Trškan, dr. Kornelija Ajlec, dr. Bojan Balkovec, dr. Alenka Cedilnik, dr. Dušan Mlacović, dr. Janez Mlinar, dr. Irena Selišnik, dr. Marko Štuhec, dr. Peter Mikša, dr. Ana Cergol Paradiž, dr. Žiga Zwitter, mag. Maja Božič, mag. Ana Marija Lamut, mag. Barbara Šatej, Robert Devetak, Ana Jenko in Jasna Vanček.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.