Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Blatter in Platini prejela 8-letno prepoved delovanja v nogometu

Etična komisija mednarodne nogometne zveze je predsednika Fife Seppa Blatterja in predsednika Uefe Michela Platinija kaznovala z osemletno prepovedjo delovanja v nogometu. Oba sta kaznovana tako na nacionalni kot tudi mednarodni ravni. Kazen najverjetneje za Blatterja že pomeni konec funkcionarske kariere, razblinili pa so se tudi upi Platinija, ki je kandidiral za prevzem predsedniškega mesta pri Fifi. Razlog za kazen je sporno plačilo iz leta 2011, ko je Blatter odobril plačilo Platiniju, in sicer v znesku dveh milijonov švicarskih frankov (1,85 milijona evrov). »Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju gospodu Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila.«

»S tem, da gospodu Blatterju Fifinih interesov ni uspelo postaviti na prvo mesto in se vzdržati tega, kar bi lahko bilo v nasprotju z interesi Fife, je kršil zaupanje do zveze,« je zapisala komisija v sporočilu za javnost. Blatterja so dodatno kaznovali s plačilom 46 tisoč evrov, Platinija pa s slabimi 74 tisoč evri. Kazni za vpletena gotovo ne bosta imeli pretiranih finančnih posledic. Švicarja so sicer obtožili kršitev Fifinega pravilnika, konflikta interesov in kršenja splošnih pravil obnašanja, prav tako so spoznali za krivega istih kršitev Michela Platinija.

Blatter in Platini sta bila 8. oktobra suspendirana za 90 dni zaradi že omenjenega plačila za Platinijevo svetovalno delo za Fifo med letoma 1998 in 2002. Oba sta zanikala kakršnokoli krivdo. Blatter je že napovedal, da bo primer predal Mednarodnemu športnemu arbitražnemu razsodišču v Lozani. Oba sta sicer priznala, da za svetovalno delo ni obstajala nobena pisna pogodba, temveč le ustni dogovor. Še vedno pa ostaja neznanka, zakaj je Platini denar prejel šele devet let po končanem delu, torej v obdobju, ko je Blatter iskal podporo za četrti predsedniški mandat pri krovni nogometni organizaciji.

Devetinsedemdesetletni Blatter je Fifo vodil od leta 1998, vendar je zaradi afere s podkupninami kmalu po peti izvolitvi odstopil. Kljub temu je ostal na čelu zveze, saj bodo nove volitve šele februarja naslednje leto. 60-letni Platini, nekdanji nogometni zvezdnik in predsednik Uefe od leta 2007, pa je bil glavni kandidat za njegovega naslednika.

Obširnejši članek o tem, kako se je Fifa pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma, pa je junija v Mladini napisal Marcel Štefančič, jr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.