IZAK KOŠIR

 |  Družba

Večina ni proti, večini je vseeno 

© Tomaž Lavrič

Volivci in volivke so tudi preko glasovanja po pošti zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Državna volilna komisija (DVK) je sporočila, da so preko pošte prejeli 753 glasovnic, od teh je 26,25 odstotka volivcev glasovalo ZA, 73,25 odstotka pa PROTI. Slednjih je bilo odstotkovno tako še več, kot tistih, ki so na referendumu glasovali po običajni poti. Številčno je bilo glasovnic prek pošte sicer za majhno število - 194 jih je bilo ZA, 545 PROTI, 14 glasovnic pa je bilo neveljavnih. Pa je večina slovenskih državljanov res proti ali je proti zgolj večina tistih, ki so glasovali? Kakšna je realna slika Slovenije?

Volivci in volivke so v nedeljo z zadostno večino zavrnili sprejem novele ZZZDR. ki bi izenačila istospolne partnerske zveze z raznospolnimi oziroma netradicionalne družine s tradicionalnimi. Po najnovejših delnih izidih glasovanja je 63,54 udeleženih glasovalo proti (391.818 volivcev), 36,46 odstotka ( 225.428 volivcev) pa za.

A kljub vsemu je bilo še vedno največ tistih, ki so ostali doma in se referenduma niso udeležili. Večina slovenskih državljanov torej ni proti, večini je vseeno. Referendumska udeležba je bila namreč zgolj 36-odstotna, kar pomeni, da večina volilnih upravičencev (teh je bilo kar 64 odstotkov)  sploh ni glasovala. Na spletni strani stranke SDS se je namreč pojavil naslov, da je "več kot 63 odstotkov Slovencev vladajoči eliti naslovilo poziv k normalnosti". To ne drži. Saj je proti ZZZDR glasovalo zgolj 23 odstotkov slovenskih državljanov, ki ima volilno pravico, kar ni niti približno 23 odstotkov vseh državljanov, saj tisti pod 18 let še nimajo volilne pravice.

Slovenija je imela 1. aprila 2015 po podatkih Statističnega urada RS 2.061.952 prebivalcev, od tega 1.718.377 volilnih upravičencev, kar pomeni, da je slovensih državljanov, ki še ne dosegajo meje 18 let, slabih 300.000. Trditev, da je o padcu ZZZDR odločilo 63% "Slovencev" tako nikakor ne drži. Dejstvo je, da je proti referendumu glasovalo 391.818 ljudi, Slovenija pa ima nekaj več kot dva milijona prebivalcev, kar pomeni, da je za padec novele zakona "krivih" zgolj 19,5 odstotka slovenskih državljanov. In če ta odstotek primerjamo z zadnjimi javnomnenjskimi anketami (vir: Vox populi), kjer vodi stranka SDS s 15,8 odstotka vprašanih, NSi pa ima 4,9-odstotno podporo, lahko sklepamo, da so ZZZDR "vrgli" prav dobro angažirani volivci obeh omenjenih strank, ki sta se javno (poleg RKC) tudi najglasneje zavzemali proti tej noveli zakona.

Zgovorni pa so tudi podatki glede na sociodemografijo. Sodeč po anketi Episcentra je 87 odsotkov tistih, ki podpirajo SDS, glasovalo proti ZZZDR, in prav tako 87 odstotkov tistih, ki podpirajo NSi. Proti je glasovalo kar 83 odstotkov tistih, ki imajo končano zgolj osnovno šolo, 70 odstotkov tistih z višjo in visoko izobrazbo pa je glasovalo za. Največji odstotek tistih, ki so glasovali za ZZZDR je po podatkih Episcentra v starostni skupini od 25 do 34 let, teh je 70 odstotkov, največ tistih, ki so glasovali proti pa je med najstarejšimi oziroma med tistimi, ki so stari 65 let in več (teh je 60 odstotkov). 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.