Izjava za javnost Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Univerze v Ljubljani

V soboto, 19. decembra 2015, je v Ljubljani skupina predstavnikov Zveze slovenskih domoljubov inscenirala sežig knjige dr. Boža Repeta Milan Kučan, prvi predsednik.

Člani Oddelka za zgodovino menimo, da gre za skrajno neodgovorno, nevarno in sovražno dejanje. To dejanje ni naperjeno le proti avtorju knjige, našemu kolegu, temveč proti zgodovinopisju nasploh. Še več, proti samim principom demokracije. Ne glede kako se opredeljujemo do posameznega zgodovinopisnega dela in ne glede v kolikšni meri se prepoznavamo v zgodovinopisnih izbirah in interpretacijah posameznega avtorja, ne smemo in ne moremo dopustiti, da se nestrinjanje s posamičnim zgodovinopisnim početjem sprevrže v nasilni in sovražni akt.

Zgodovinopisna metoda in razumevanje preteklega dogajanja slonita na virih. Če se s kakšno osvetlitvijo ne strinjamo, si jo prizadevamo ovreči z argumenti in dokazi. Nikakor pa svojega nestrinjanja ne izražamo s podžiganjem sovraštva in z demonizacijo avtorja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.