Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Viski je na Škotskem lahko poceni

© Borut Peterlin

Škotska vlada je želela omejiti zlorabo alkohola z določitvijo najnižje cene za viski. To ji je preprečilo sodišče EU, ki je odločilo, da bi določitev minimalne cene z zakonom bila v nasprotju z evropskimi pravili o zagotavljanju konkurence. Hkrati so sodniki evropskega sodišča sklenili, da je mogoče doseči enak učinek z dvigom davka. Davčni ukrep, s katerim se poveča obdavčenje alkoholnih pijač je lahko manj omejevalen za trgovino s temi proizvodi v EU kot ukrep, ki predpisuje minimalno prodajno ceno, piše v sodbi sodišča EU.

Nacionalno sodišče mora, kadar preuči nacionalno ureditev glede na utemeljitev na podlagi varovanja zdravja in življenja ljudi, objektivno preučiti, ali je mogoče na podlagi dokazov, ki jih je predložila država članica, razumno oceniti, da so izbrana sredstva primerna za uresničitev zastavljenih ciljev, pa tudi možnost, da se ti dosežejo z ukrepi, ki manj omejujejo prosti pretok blaga in skupno ureditev kmetijskih trgov, prav tako piše v sodbi.

Zakon, ki ga je škotski parlament sprejel leta 2012, je spodbijalo združenje za viski. Na sodišče EU se je z vprašanji, povezanimi s pravnim redom EU, obrnilo škotsko vrhovno sodišče. To sodišče bo zdaj na podlagi sodbe sodišča EU odločilo, ali ima prav škotska vlada ali združenje za viski.

Zakona na Škotskem do zdaj niso izvajali. Ne nanaša pa se samo na viski, ampak na ves alkohol. Škotska ministrica za zdravje Shona Robison pravi, da je vlada še vedno prepričana, da je določitev najnižje dovoljene cene pravi ukrep za Škotsko. Je najboljši mehanizem za boj proti zlorabi alkohola in za zmanjšanje posledic rabe cenenega močnega alkohola v skupnostih. Po ministričinih besedah škotska vlada še vedno verjame, da bi z določitvijo minimalne cene najbolj vplivali na alkoholike, ki pijejo ceneni močan alkohol.

Yves Bot, generalni tožilec sodišča EU, pravi , da bi določitev minimalne cene za vse alkoholne pijače bila mogoča iz zdravstvenih razlogov, če ta cena ne bi bila pretirana. To piše tudi v sodbi in na to se sklicujejo organizacije za varovanje zdravja, ki sodbo sodišča EU pozdravljajo enako kot združenje za viski.

V skladu z določbami zakona iz leta 2012 bi najcenejša steklenica vina na Škotskem smela stati 4,69 funta (6,39 evra), steklenica viskija pa najmanj 14 funtov (19 evrov).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.