Protestniki zažgali savdsko veleposlaništvo v Teheranu

© wikipedia.org

Protestniki so pred dnevi v Teheranu napadli savdsko veleposlaništvo, ga razdejali in zažgali, zatem pa jih je razgnala policija. Demonstranti, ki so protestirali zaradi usmrtitve 47 šiitov, med njimi tudi imama Nimra al Nimra, so zažgali še savdski konzulat v drugem največjem iranskem mestu Mašad, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sobotna usmrtitev 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja, je močno razburila šiite, zlasti v Iranu, hkrati pa povečala napetosti v regiji. Protesti proti Savdski Arabiji so izbruhnili tudi med Šiiti v Iraku in Bahrajnu. Posledice napada zaenkrat niso povsem jasne. Iranska tiskovna agencija Isna je objavila fotografije gorečega veleposlaništva. Po navedbah prič je notranjost stavbe uničena. O morebitnih ranjenih ali poškodovanih zaenkrat ni poročil.

V Rijadu so se na napad na veleposlaništvo odzvali ostro in takoj poklicali na zagovor iranskega veleposlanika. A v Teheranu so dejali, da Savdska Arabija žanje, kar seje. »Savdska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže, z domačimi kritiki pa obračunava z represijo in usmrtitvami,« se je odzval tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Džaber Ansari.

Savdsko zunanje ministrstvo se je odzvalo na podoben način in obtožilo Iran, da podpira terorizem. »Iranski režim je zadnji na svetu, ki lahko obtožuje druge, da podpirajo terorizem, glede na to, da so država, ki so jo zaradi tega obsodili Združeni narodi in druge države,« je dejal tiskovni predstavnik savdskega zunanjega ministrstva. Hkrati so v Rijadu opozorili, da je tudi Iran lani usmrtil več sto Irancev brez jasne pravne osnove«.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer kasneje obsodil usmrtitev šiitskega klerika, obenem pa je kritiziral napada na savdsko veleposlaništvo in konzulat, ki da sta bila »popolnoma neupravičena«. »Dejanja skupine skrajnežev v Teheranu in Mašadu, ki so vodila v škodo na savdskem veleposlaništvu in konzulatu, so popolnoma neupravičena«, je povedal Rohani in pristojne organe pozval, naj ustrezno ukrepajo proti storilcem. Teheransko tožilstvo je sicer pred tem sporočilo, da so v zvezi z napadom na veleposlaništvu aretirali 40 osumljencev.

Na zaostrovanje napetosti v regiji so se že odzvali tudi v Washingtonu in izrazili zaskrbljenost, »da bi usmrtitve šiitov lahko spodbudile napetosti med ločinama, čeprav čas in razmere terjajo ravno nasprotno. Voditelji v regiji bi morali »podvojiti prizadevanja za zmanjševanje napetosti v regiji«, so sporočili iz Bele hiše. Hkrati so tudi pozvali Savdsko Arabijo k spoštovanju človekovih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.