Izak Košir

 |  Politika

Dekanja filozofske fakultete se opravičuje rektorju ljubljanske univerze

Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani

Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani
© Borut Krajnc

"Spoštovani rektor, prof. dr. Ivan Svetlik, kot aktualna dekanja Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (FF) Vam želim posredovati svoje javno opravičilo in iskreno obžalovanje, ker se je v javnosti ob izbruhu afere o izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost, v kateri je udeležena tudi Filozofska fakulteta, močno okrnil ugled univerze kot institucije, celotne univerzitetne in naše fakultetne skupnosti," je v svojem javnem pismu zapisala Branka Kalenić Ramšak, dekanja filozofske fakultete.

Branka Kalenić Ramšak obžaluje, da se v javnosti meče senca kar na vse zaposlene na FF, na profesorje in strokovne delavce, ki opravljajo svoje delo vestno in predano oz. v skladu s standardi Etičnega kodeksa Univerze v Ljubljani. Prav tako meni, da se povsem upravičeno čutijo prizadete in se kot dekanja opravičuje tudi njim.

"V javnosti kroži tudi veliko dezinformacij in zlonamernih interpretacij, vendar je bila univerzitetni skupnosti že storjena velika škoda, ki jo kot dekanja Filozofske fakultete iskreno obžalujem Da bi popravili v preteklosti nenamerno storjene napake, smo na Filozofski fakulteti že pred meseci pristopili k sanaciji in pričeli z vračanjem izplačil, za katere je inšpektor ugotovil, da nimajo pravnih podlag. V mojem mandatu so zaradi narave dela bili v stalni pripravljenosti trije tehnični delavci, vendar je tudi za ta izplačila minister za javno upravo ugotovil, da ni zakonitih pravnih osnov," je še pojasnila dekanja.

Dodala je, da bodo tudi na FF v celoti spoštovali odredbe inšpektorata in ministrstva za javno upravo. "Filozofska fakulteta se je vedno v svoji že skoraj stoletni zgodovini zavzemala za visoke akademske vrednote - za družbeno odgovorno, pošteno in dostojanstveno opravljanje akademskega poklica. Za te vrednote se vsekakor zavzemam tudi sama tako kot profesorica kot tudi dekanja inštitucije, do katere čutim globoko pripadnost in odgovornost pri vodenju," je sklenila Branka Kalenić Ramšak. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.