Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Obama s solznimi očmi o omejitvah prodaje orožja

Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši pred žrtvami in svojci žrtev nasilja z orožjem predstavil ukrepe za zmanjšanje tega nasilja. Gre za ukrepe, ki jih lahko sprejme sam s t. i. izvršnimi ukazi, ker kongres pod vplivom orožarskega lobija ne opravlja svojega dela. Ko je govoril o pokolu otrok v Newtownu, so se Obami orosile oči. V nastopu je bil vidno jezen, ker se nadaljuje nasilje, ki na leto zahteva življenja več kot 30 tisoč Američanov, med njimi tudi najmlajših.

Prvič v sedmih letih, odkar vodi ZDA, so Obami pritekle solze, ko je omenil pokol predšolskih otrok na šoli Sandy Hook pred tremi leti. Potem ko so ga v minulih letih pogosto kritizirali, da je premalo čustven in preveč racionalen, je tokrat presenetil celotno Ameriko. »Vedno, ko pomislim na te otroke, postanem jezen.«

Republikanski in demokratski senator sta po pokolu na šoli Sandy Hook pripravila kompromisni predlog zakona za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem. S predlogom se je strinjalo 90 odstotkov Američanov, v senatu ga je podprlo 90 odstotkov demokratov, a je padel zaradi nasprotovanja 90 odstotkov republikancev.

Obama se je zato odločil, da v zadnjem letu svojega predsednikovanja zaradi nepodpore kongresa sam uveljavi smiselne predloge. Navedel je štiri glavne ukrepe, ki jih uvaja z izvršnimi ukazi. Najpomembnejši ukrep, ki bo naletel na največje nasprotovanje, je to, da se bodo morali vsi prodajalci orožja, pa naj gre za posameznike, organizacije ali podjetja, registrirati kot prodajalci orožja.

»Vsak, ki prodaja orožje, mora dobiti dovoljenje za to in izvajati kontrole, sicer bo kazensko preganjan,« je dejal Obama. Obenem je zatrdil, da bodo povečali učinkovitost sistema in zaposlili dodatne uslužbence pri FBI ter tako olajšali in pospešili postopek za odgovorne prodajalce in kupce. V govoru se je sicer večkrat skliceval na odgovorne lastnike orožja in jih prosil, naj se mu pridružijo v boju proti lažem orožarskega lobija in blokadi kongresa.

Navedel je statistiko, ki kaže, da preverjanje kriminalne preteklosti kriminalcem dejansko otežuje nakup orožja, in sarkastično pripomnil, da raziskave in znanost vendarle delujejo, dejstva pa so pomembna.

»Če lahko izboljšamo varnost na podlagi raziskav prometnih nesreč in prehrane, ni razloga, da ne bi enako veljalo za orožje, čeprav kongres tovrstne raziskave namerno onemogoča /... / Celo terorističnim osumljencem niso hoteli onemogočiti nakupa orožja. To ne more biti prav. Orožarski lobi morda nadzoruje kongres, ampak Američanov ne sme. Ne moremo čakati.«

Med ukrepi, ki jih uvaja z izvršnimi ukazi, je naštel tudi učinkovitejše uveljavljanje obstoječe zakonodaje, krepitev pomoči žrtvam nasilja v družini ter boljše zdravljenje duševnih bolezni. »Vi iz kongresa, ki krivite duševno zdravje za množične poboje, imate sedaj priložnost, da nekaj storite,« je dejal Obama in zaprosil kongres za pol milijarde dolarjev v ta namen.

V govoru je sicer večkrat ponovil to, kar poudarja po vsakem novem množičnem poboju v ZDA. Dejal je, da Američani niso prirojeno nasilnejši od ljudi v drugih naprednih državah, kjer ni niti približno toliko smrti zaradi orožja. Namesto da bi problem reševali, se zapletajo v strankarske delitve, čeprav soglasje v družbi, da je potrebno nekaj storiti, obstaja.

Zatrdil je, da nikakor ne želi odpraviti drugega amandmaja, ki Američanom zagotavlja pravico do nošenja orožja, ne glede na to, kaj trdijo kritiki. Vendar pa je prepričan, da morajo biti pravice do neke mere omejene, »saj je to cena življenja v civiliziranem svetu«.

A ob upoštevanju pravice do orožja je treba upoštevati tudi pravico do življenja in pravico do varnega izražanja vere. Ti veljata tako za kristjane, jude, muslimane in sikhe, ki so bili v preteklosti tarča množičnih pobojev. »Tudi oni imajo pravice.« Priznal je, da ukrepi, ki jih uvaja, ne bodo odpravili vsega zla na svetu, vendar pa bodo morda ustavili kakšen pokol. Omenil je primer napadalca na Kitajskem, ki se je spravil na otroke, vendar jih je večina preživela, ker je napadel z nožem in ne s strelnim orožjem.

Več o nastopu Obame si lahko preberete na spletni strani Guardiana, njegov celoten nastop pa si lahko ogledate na tej Youtube povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.