Anže Lebinger

 |  Ekonomija

ZDA: Volkswagen blizu dogovora zaradi kršitev okoljske zakonodaje

Volkswagen naj bi bil blizu dogovora glede odpoklica pol milijona dizelskih avtomobilov, zatem ko so s škandalom po besedah direktorja VW Dr. Herberta Diessa, zelo razočarali Američane. Diess se je opravičil nemškim kupcem in spregovoril o dogovoru. Direktor za potniška vozila je občinstvu v Las Vegasu, kjer se trenutno odvijajo dogodki na svetovnem razstavišču CES, povedal, da si pri VW prizadevajo, »da se kaj takega ne bi več zgodilo«.

To je prvi javni nastop vodstvenega delavca VW v ZDA, odkar se je glavni izvršni direktor podjetja v ZDA Michael Horn zagovarjal pred kongresom, in tudi priznal sedemletno goljufanje. To je obsegalo 11 milijonov vozil po celem svetu.

Diess je sicer sporočil, da so dosegli dogovor z evropskimi regulatorji in da bodo posodobili programsko opremo vseh vozil, večina naj bi jih bila tako »popravljenih« v letošnjem letu. Ni pa jasno, kako bo rešen problem pol milijona Američanov, ki še vedno vozijo avtomobile, ki tudi do 40-krat presegajo omejitve glede izpuhov. Pogajanja s pristojnimi v ZDA še potekajo, medtem pa so oškodovanci upravičeni do kartice Visa s prednaloženimi 500 dolarji in enakega zneska, ki ga lahko porabijo v trgovinah VW.

Diess je konferenco izkoristil za promocijo novih, tehnološko naprednih in tokrat okolju (domnevno) bolj prijaznih vozil. Predstavil je njihov električni mali kombi, ob katerem ne bo potrebno skrbeti za izpuhe. Ob enkratni polnitvi naj bi bilo vozilo zmožno prevoziti 600 kilometrov. Prav tako so predstavili električnega e-Golfa Touch. Na spletni strani Guardiana pa zaključujejo z mislijo, da si podjetje še vedno ni opomoglo, saj se vrednost delnic po padcu za 28 odstotkov, še ni dvignila. Zato si v nemškem podjetju seveda želijo, da bi nekaj pozornosti preusmerili na debato o njihovih novih električnih vozilih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.