IK, STA

 |  Svet

Coca Cola zaradi zemljevida razburila tako Ruse kot Ukrajince

Oglas, ki je dvignil prah tako ruskih kot tudi ukrajinskih državljanov.

Oglas, ki je dvignil prah tako ruski kot tudi ukrajinski strani.
© Coca Cola

Največji proizvajalec pijač na svetu Coca Cola je potrošnikom želel voščiti srečno novo leto, a je na koncu zaradi voščila z zemljevidom polotoka Krim, ki si ga lastita tako Kijev kot Moskva, pošteno razburil tako Ukrajince kot Ruse.

V novoletnem voščilu na najbolj priljubljenem ruskem družbenem omrežju VK je Coca Cola objavila zemljevid Rusije, na katerem ni bilo Krima, ki si ga je Moskva proti volji Kijeva priključila marca leta 2014.

Ruski uporabniki VK so voščilo Coca Cole ostro kritizirali, zato je proizvajalec pijač prejšnji teden objavil nov zemljevid Rusije, ki vključuje Krim, in se opravičil.

S to potezo pa je Coca Cola razburila Ukrajince, ki pa priključitve Krima Rusiji ne priznavajo, številni so tako že zahtevali bojkot proizvajalca pijač. Med njimi tudi vidnejši politiki, kot je Andris Gobiņš, latvijski politik in predsednik Evropskega gibanja. 

Korporacija se je nato predala in enostavno izbrisala novoletno voščilo. "Dragi prijatelji. Hvala vam za vašo pozornost. Odločili smo se izbrisati objavo, ki je povzročila razburjenje," je na Facebooku zapisala ukrajinska podružnica Coca Cole. Kasneje so se za objavo opravičili še na sedežu Coca Cole v ameriški Atlanti in v sporočilu za nesporazum okrivili zunanjo agencijo.

"Mi kot podjetje ne zavzemamo političnih stališč, ki niso povezana z našim poslovanjem, in se opravičujemo za objavo, ki smo jo odstranili," so zapisali v Atlanti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.