IK, STA

 |  Kultura

Umrl je David Bowie, eden najpomembnejših glasbenikov našega časa

Bowie v videospotu Blackstar.

Bowie v videospotu Blackstar.
© YouTube

Legendarni britanski glasbenik David Bowie, ki je pred dnevi dopolnil 69 let, je danes umrl po 18-mesečnem boju z rakom. To sta potrdila njegov sin Duncan Jones in njegov predstavnik za stike z javnostjo. Na uradnem profilu glasbenika na družabnih omrežjih pa so sporočili, da je umrl mirno v krogu svoje družine. Svoj zadnji album Blackstar je objavil minuli petek na svoj rojstni dan, njegov zadnji nastop v živo pa je bil na dobrodelnem koncertu leta 2006 v New Yorku.

»Če si umetnik s plodno kariero in v poznih šestdesetih, je verjetno umestno pričakovati, da boš začel vsaj razmišljati o minljivosti. V mladosti je ustvarjanje uprto v prihodnost, z leti pa se začneš spraševati, kako bodo tvoje delo nekoč dojemali tvoji otroci. To porodi skoraj nekakšen biografski trenutek ...« Tako je režiser Johan Renck za portal Vice razmišljal o pesmi Blackstar, najnovejšem delu enega najpomembnejših glasbenikov našega časa Davida Bowieja. O njem in njegovi zadnji plošči je pred kratkim v Mladini pisal Goran Kompoš, njegov prispevek z naslovom Črna zvezda si lahko preberete na tej povezavi

Bowie, ki je živel v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

In memoriam Davidu Bowieju, ki ga je napisal Izak Košir z naslovom Nas še slišiš, Major Tom?, pa si lahko preberete na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.