Damjana Kolar

 |  Kultura

Dokumentarec o Kombinatkah

V Slovenski kinoteki bo danes, 11. januarja ob 19.00 premiera dokumentarnega filma Kombinat, o istoimenskem ženskem pevskem zboru, ki so ga posnele Zvonka T Simčič, Valerie Wolf Gang in Urša Bonelli Potokar, nastal pa je v produkciji Zavoda CCC. Po projekciji se bo z avtoricami pogovarjal novinar Dnevnika  Ervin Hladnik Milharčič.

ŽPZ Kombinat je skupina deklet, ki se je 27. aprila 2008, zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu, kjer so sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Postale so maskota vstajniških gibanj. Pele so z ljudmi in ljudje so peli z njimi. V tem času se je rodila Pesem upora, kantavtorice Ksenije Jus, ki je postala himna gibanj. V dokumentarnem filmu o Kombinatkah spremljamo razvoj in organizacijo skupnosti žensk, ki poskušajo s pesmijo spreminjati svet, in tudi aktualno družbeno in politično dogajanje v Sloveniji. Film lovi trenutke in pesmi, ki postajajo pomemben zapis našega časa.

Kaj (vse) je Ženski pevski zbor Kombinat? Kakšen organizem je to? Kakšna je družbena vloga tega kolektiva, ki je nastal, da bi v ženski legi prepeval upor v množini? Da bi s pesmimi iz nekih drugih časov, ki se zdijo daleč, pa niso, v drugih jezikih, za katere se zdi, da jih ne razumemo, a jih v pesmih začutimo in dojamemo, pričeval in v naš čas nosil sporočila, ki nagovarjajo še danes? Ki govorijo o človekovi neuklonljivosti, o boju za človečnost, enakopravnost, dostojanstvo, pravice in svobodo? Kakšna je bila vloga „Kombinatk“ v vstajniškem gibanju? So bile s Pesmijo upora res le soundtrack protestov, ki so Slovenijo zajeli pozimi leta 2012 in segli v začetek leta 2013? Oziroma zakaj jih del družbe dojema (samo) tako?

"Kombinatke so s pesmijo spregovorile leta 2008–in na nek način naznanile vse tisto, proti čemur so se v Sloveniji dvignili protesti štiri leta kasneje. Pojavile so se pred vstajniškim gibanjem, kar napeljuje na misel, da je to kolektiv, ki lahko koraka pred množico. Pri njih se nam zdi zanimiv in zgovoren kontekst povezovanja vsebin in zgodovinskih plasti, ki v filmu sicer ni izpostavljen," pravijo avtorice Zvonka T. Simšič, Valerie Volf Gang in Urša Bonelli Potokar, ki so poskrbele za režijo, scenarij, snemanje, montažo filma. O pomenu upora, ki ga pri nas širijo glasovi, združeni v Ženski pevski zbor Kombinat, o njihovi pesmi, vlogi in sporočilu v dokumentarnem filmu razmišljajo dr. Renata Šribar, dr. Vesna Leskošek in dr. Tanja Rener.

"To ni ženski film, čeprav je v njem glavni protagonist ženski pevski zbor, o katerem razmišljajo znanstvenice in so ga posnele filmarke. Je poskus zapisa o tem, kako lahko razumemo, čutimo in dojamemo način ženskega upora v določenem času in prostoru, kako družba nanj reagira ter zakaj ima ta upor (takšno) moč," še dodajajo ustvarjalke.

YIp11TbfF8o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.