Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Stranka Trs nova članica Evropske levice

Podpredsednik Trsa Matjaž Hanžek.

Podpredsednik Trsa Matjaž Hanžek.
© Arhiv Mladine

Stranka Trs, članica koalicije Združena levica, je po nekajletnem neformalnem sodelovanju postala članica Evropske levice. Do formalnega sprejema stranke bo prišlo na rednem letnem kongresu Evropske levice, so sporočili iz Trsa. Njihova stranka bi se s tem dogodkom uveljavila »tudi kot mednarodni dejavnik v boju za socialno, solidarno, pravično, vključujočo, demokratično in trajnostno razvojno naravnano Evropo in družbo«, so zapisali v Trsu.

Evropska levica ima skupaj z Zeleno nordijsko levico v evropskem parlamentu 52 poslancev iz 19 političnih strank in gibanj. Glavni odbor Evropske levice je na sobotnem zasedanju v Berlinu kot novo članico potrdil Stranko za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije Trs. S tem je Trs postal prva politična stranka iz Evrope, ki je bila po štiriletnem premoru sprejeta v Evropsko levico.

V Trsu se zavedajo novih razsežnosti dolžnosti in odgovornosti, ki jih prinaša članstvo, so zapisali. Še bolj se bodo borili proti neoliberalizmu, neofašizmu ter prevladi kapitala, korporacij in političnih elit. Zavzemali se bodo za participativno demokracijo, vključujočo socialno solidarno družbo, blaginjo vseh državljanov, ekosocializem in trajnostni razvoj.

Združena evropska levica v Svetu Evrope deluje kot ena izmed petih političnih skupin. Podpredsednik Trsa, sicer tudi poslanec Združene levice, Matjaž Hanžek je predstavnik Združene evropske levice iz Slovenije, so še zapisali v stranki. Z njim sta Jure Trampuš in Borut Mekina za Mladino pred nekaj leti opravila intervju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.