NM

 |  Kultura

Podaljšanje razstave Tomaža Lavriča

© Sunčan Stone

Iz Cankarjevega doma so sporočili, da so zaradi izjemnega zanimanja obiskovalcev v Galeriji Cankarjevega doma podaljšali razstavo Čarobni jezik stripa Tomaža Lavriča. »Razstava navdušuje občinstvo vseh starosti, do sedaj si jo je ogledalo več kot 2500 obiskovalcev,« so zapisali. Razstava bo sedaj potekala še do 21. januarja. Do konca razstave pa se bosta v Galeriji zvrstili še dve četrtkovi javni vodenji, in sicer 14. in 21. januarja ob 17. uri.

»Tomaž Lavrič, avtor stripov, karikaturist, ilustrator, skratka Risar z veliko začetnico, se z neverjetno lahkoto sprehaja med žanri ter nas nenehoma preseneča s slogovnimi preobrazbami in neizčrpno ustvarjalno domišljijo. S svojimi bistroumnimi in do popolnosti izbrušenimi komentarji sveta se kaže kot rahločuten spremljevalec celovitega družbenega dogajanja. Le kdo ne pozna njegove Diareje in številnih drugih risarskih izjav za Mladino, kjer že leta vsakič znova ostro zašili kritično pero? Njegove Bosanske basni (1999) pomenijo prvi slovenski stripovski album, ki mu je uspel prodor na evropski stripovski trg.

Izčrpen pregled Lavričevega orjaškega stripovskega opusa smo si pred leti lahko ogledali na razstavi v Moderni galeriji, tokrat pa v Galeriji CD pripravljamo drugačen, poglobljen pogled na njegovo ustvarjanje. V vsem svojem delu umetnik namreč zajema iz raznih elementov vizualne kulture od filma in slikarstva do risbe in videa, kar vse virtuozno vpelje v samo njemu lastno govorico stripa. Študijsko naravnana razstava bo predstavila vsebinske sklope, ki uveljavljajo specifiko te govorice, in jih seznanila s primerjalnim gradivom,« so razstavo opisali v Galeriji Cankarjevega doma.

Galerija Cankarjevega doma je odprta od ponedeljka do sobote od 10. do 19. ure, ob nedeljah pa od 10. do 14. ure. O Tomažu Lavriču je v Mladini pisala tudi Vanja Pirc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.