Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Davke nam plačajte čim kasneje, prosi švicarska davčna uprava

© WikiCommons

Davkoplačevalci v švicarskem kantonu Zug, kjer ima sedež veliko skladov hedge, so letos dobili od davčne uprave nenavadno prošnjo. Ta je, naj nikar ne hitijo s plačilom davka, temveč naj to storijo čim kasneje. Zaradi tega je ukinila spodbude za davkoplačevalce, ki pohitijo s plačilom davka.

Davčna uprava prosi za čim kasnejše plačilo davka zaradi negativnih obrestnih mer. Dalj časa, kot ima denar na svojih računih, večja je verjetnost, da bodo švicarske banke zaradi negativnih obrestnih mer od nje zahtevale, naj jim plača za to, da ima na njihovih računih denar. V kantonu Zug so izračunali, da bodo s prošnjo, naj davkoplačevalci nikar ne hitijo s plačilom davka, na leto prihranili 2,5 milijona frankov.

Enako prošnjo kot davčna uprava Zuga utegnejo svojim davkoplačevalcem kmalu poslati še davčni organi drugih kantonov. Švicarske banke grozijo vsem, ki imajo na njihovih računih naložen denar, s plačilom, namesto, da bi jim one vloge obrestovale. Švicarska centralna banka od lani od bank za denar, ki ga imajo naloženega pri njej, zahteva plačilo, namesto, da bi jim dajala obresti. Banke ta strošek vse bolj prenašajo na svoje največje stranke in tudi od njih za vloge, ki jih imajo na računih, zahtevajo plačilo, namesto, da bi jim dajale obresti. Med večjimi strankami bank je tudi švicarska država, zato se kantonske vlade bojijo, da bodo tudi one morale kmalu plačevati za denar, ki ga ima pri njih na računih.

Švicarska centralna banka je negativno obrestno mero v višini 0,75 odstotka določila zato, da bi znižala vrednost franka v primerjavi z evrom. Močan frank namreč povzroča težave švicarskim izvoznikom in nasploh gospodarstvu. Centralne banke tudi drugod v Evropi od bank zahtevajo plačilo za denar, ki ga imajo naloženega pri njih. Evropska centralna banka (ECB) za te vloge zaračunava 0,3 odstotka.

Davkoplačevalci v Zugu bodo svoje davke kljub prošnji, naj storijo čim pozneje, morali plačati v roku, če jih ne bodo, jim enako kot do zdaj grozi globa zaradi zamude. Kantonu Zug za zdaj bankam še ni bilo treba plačati za vloge na računih, pravi finančni minister Peter Hegglin. Je pa v pogovoru za Financial Times tudi posvaril, da številne posledice politike negativnih obrestnih mer še niso znane. To bo znano šele v prihodnjih nekaj mesecih in letih.

Švicarski davkoplačevalci zaradi spodbud plačujejo davke čim prej. V Luzernu tisti, ki poravnajo davek pred rokom, dobijo 0,3 odstotka obresti, kar je precej več, kot dobijo za svoje vloge na bančnih računih. Do lani so imeli v Luzernu za plačilo davkov pred rokom še višje obresti. Paul Furrer iz luzernske davčne uprave ne izključuje možnosti, da bodo letos to obrestno mero še enkrat znižali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.