Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Švedsko tožilstvo začelo postopek proti Volkswagnu

Švedsko tožilstvo je v torek sprožilo predhodno preiskavo ravnanja nemškega avtomobilskega koncerna Volkswagen, ki je goljufal na okoljskih testnih. Kot pravi glavni tožilec Alfa Johansson, se preiskava osredotoča na obtožbe o prevari in ponarejanju dokumentov.

O Volkswagnovi kršitvi okoljske zakonodaje smo pisali tudi v Mladini. Švedska je zadnja v vrsti držav, ki so zaradi manipulacij z dizelskimi motorji sprožile sodne postopke proti nemškemu koncernu. Ta je septembra lani priznal, da je na motorje približno 11 milijonov vozil po vsem svetu namestil programsko opremo, ki je v času testov zagotavljala manjše izpuste plinov kot sicer. Na Švedskem je prizadetih okoli 225.000 vozil, izdelanih med letoma 2009 in 2015.

»Zavedamo se, da številne preiskave že potekajo v Nemčiji,« je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Johansson. »Na koncu bomo morda primer opustili, ker bodo že te preiskave zadostovale.« Švedsko tožilstvo bo v postopku sodelovalo s tujimi oblastmi in švedsko enoto Volkswagna. Ta je postopek pozdravila in znova zagotovila, da bo pomagala lastnikom spornih vozil.

V Mladini smo pisali o vpoklicu vozil tudi pri nas. Zastavili pa smo tudi nekaj ključnih vprašanj Zvezi potrošnikov Slovenije, saj se je po aferi na njih obrnilo več potrošnikov z vprašanji o tem, kaj lahko naredijo s svojim dizelskim Volkswagnom. Več o tem si lahko preberete v prispevku Izaka Koširja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.