Igor Mekina

 |  Svet

Ruski roboti na bojišču v Siriji

Dopisniki iz Rusije poročajo o novem razvoju na bojiščih v Siriji, kjer naj bi ruski »svetovalci« angažirani v tej državi v boju proti ISIS-u v zadnjem času uporabljali tudi posebne robote-bojevnike. Omenjene informacije ruski generalštab sicer ni potrdil in ne zanikal, so pa zato nekateri ruski in arabski mediji o tem objavili članke s fotografijami. Podatke o tem naj bi potrdila tudi izraelska obveščevalna služba. Gre za prototipe bojnih robotov in daljinsko vodenih sistemov. 

Sirska vojska naj bi s pomočjo ruskih robotov zasedla strateško koto 754, potek bitke pa so spremljali neposredno iz centra „Andromeda-D“ v Moskvi, kot tudi iz nacionalnega obrambnega centra v generalštabu Rusije. Ruski roboti naj bi se položajem radikalnih islamistov približali na 100 – 200 metrov in jih izzvali tako, da so začeli streljati. S tem so razkrili svoje položaje. Približno 150 do 200 metrov za roboti je napredovala sirska pehota. Nato so sledili natančni napadi na položaje islamistov, tako da je boj trajal samo okoli 20 minut. Po poročanju ruskih medijev so se »islamisti razbežali in za seboj puščali svoje ranjene in mrtve.«

Po podatkih izraelske vojske naj bi se uporaba te vojaške tehnike razširila v trenutku, ko se bo pričelo osvobajanje Alepa, ki je še zmeraj pod nadzorom islamistov. Vojaški analitiki napovedujejo, da bi roboti lahko bili še posebej učinkoviti v mestnih spopadih, kjer bi lahko pomagali pri reševanju življenj vojakov. Vojni strokovnjak, generalpolkovnik Jurij Netkačev ocenjuje, da je povsem logično, da se o tej uporabi novega orožja v Siriji ne govori zelo na glas. Polkovnik Musa Hamzatov, ki je bil nekoč pomočnik poveljnika kopenskih enot Rusije in je bil zadolžen tudi za koordinacijo znanstveno-tehničnega razvoja pa pojasnjuje, da je v svetu že davno tega nastopilo obdobje uporabe robotov in je zato logično, da jih uporablja tudi ruska vojska. Vsekakor pa bo po vojni v Siriji res tudi to, da kupci v svetu ne bodo mogli več trditi, da rusko orožje ni bilo preizkušeno v vojni, tako kot npr. ameriško. Celo sam predsednik Rusije Vladimir Putin je na zadnji tiskovni konferenci za novinarje decembra lani dejal, da je »Sirija odličen poligon za treniranje in usposabljanje ruske vojske.«

Vprašanje robotov pa je bilo tudi osrednja tema ene od razprav na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu.  Kljub temu, da so nekateri vodilni podjetniki, kot je na primer Elon Musk že zahtevali prepoved uporabe robotov v vojni, je na konferenci Roger Carr, predsednik britanskega orožarskega koncerna BAE dejal, da v tem trenutku okoli 40 držav na svetu, vključno z ZDA, pripravlja robotizirane vojaške sisteme. ZDA so sicer vodilne na tem področju, vendar so leta 2012 za deset let prepovedale uporabo robotov. Prepoved se bo končala leta 2022 in povsem mogoče je, da se bo število robotiziranih vojaških sistemov v tem času celo povečalo. Angela Kane, predstavnica OZN za razorožitev je dejala, da so se pogovori o oblikovanju mednarodne konvencije glede oboroženih robotov sicer začeli leta 2014, vendar ni bilo napredka.

Oblikovanje politike na tem področju po njeni presoji težko sledi napredku tehnike, obenem pa še zmeraj ni niti splošno sprejemljive definicije tega, kaj naj bi bil »vojaški robot« oziroma »avtonomno orožje.« Stuart Russell, profesor računalniških znanosti na UC Berkeley in eden od podpisnikov lanskoletnega odprtega pisma, v katerem so intelektualci pozvali k prepovedi vojaških robotov, ker je napredek na tem področju tako hiter, da bi v letu in pol ali dveh letih, »če bi ljudje to želeli, robotom lahko dali ukaz da pobijejo vse moške v določenem mestu in to tudi izvedli.« V Davosu so med publiko izvedli tudi mini anketo ki je pokazala, da bi bili ljudje pripravljeni na to da gredo roboti v boj namesto njihovih sinov in hčera, po drugi strani pa ne bi želeli, da bi sovražnik v boj zoper njih poslal svoje robote.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.