Izak Košir

 |  Družba

Študenti rektorja pozivajo k odstopu, ministrici pa predlagajo reformo zakona o visokem šolstvu

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani
© Tjaša Zajc

Jutri bo ob 12. uri pred stavbo Univerze v Ljubljani protestni shod, kjer bodo udeleženci zahtevali odstop rektorja Ivana Svetlika, hkrati pa bodo iskali rešitve, ki bi preprečile nadaljnje okoriščanje fakultetnih funkcionarjev z javnim denarjem. Na protest, ki je posledica afere z nezakonitim izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost, so vabljeni vsi študenti in študentke ter zaposleni na Univerzi v Ljubljani. Po besedah organizatorjev je protest nastavljen predvsem za spremembo zakona o visokem šolstvu (Zvis) in ne kot še en medijski pomp.

Organizator protesta Študentska Iskra je v sporočilu za javnost zapisal, da za preprečitev afer in procesov, ki takšne ekscese porajajo, ne bo dovolj niti odstop, niti vračilo denarja. Dodali pa so, da se lahko razslojevanje in komercializacija univerze ustavita zgolj s sistemsko rešitvijo.

Ministrico za izobraževanje, znanost in šport, ki je "prav tako nezakonito prejemala dodatke za stalno pripravljenost", zato pozivajo,  naj pokaže, da s svojim “kesanjem” misli resno. Zato ji predlagajo, da v prihajajočo novelo Zakona o visokem šolstvu (Zvis) in nato reformo le-tega vključi naslednje zahteve:

- demokratizacijo odločanja in nadzora v vseh univerzitetnih in fakultetnih organih
- sistemsko ureditev financiranja visokega šolstva, s katero bo država s postopnim vsakoletnim dviganjem na transparenten način do leta 2020 zagotovila financiranje izobraževanja v višini 2 odstotka BDP
- jasno definicijo javne službe na področju visokega šolstva, ki bo opredelila znanje kot javno dobrino
- jasno razmejitev redne, brezplačne javne službe in tržnih storitev visokošolskih zavodov

Predstavnik Iskre Jaša Lategano nam je povedal, da ne računajo na veliko množico in bodo zadovoljni že, če se bo jutri zbralo nekaj več kot 200 ljudi. Predvsem računajo na podporo medijev in institucij. "Odziv je precej večji, kot smo pričakovali. Ta prihaja od medijev do sindikatov in študentskih društev. Številne organizacije so se podpisale pod naše zahteve in predloge. Vsebinsko smo rektorja izpostavili zato, ker ponavadi ostane skrit zgolj zato, ker ni politik in je del univerze. Visokošolski sistem je narejen tako, da naj bi bila univerza avtonomna in naj bi se odločala sama, kar pomeni, da se vse porazgubi v internih pravilnikih, zelo malo pa je demokracije. Fakultete imajo toliko sredstev, kot so jih imele lani, vlada pa določa proračun, a pri tem ni jasnih navodil, kako in kje bo porabljen. O tem odloča rektor. Ker menimo, da gre za vzajemno izogibanje odgovornosti, bomo rektorja izpostavili in ga priklicali k odgovornosti," pojasnjuje Jaša Lategano.

Za ministrico Maja Makovec Brenčič pa pravi, da tako ali tako prihaja iz rektorjevega kroga in dodaja, da je bila v prejšnji vladi prorektorica in pod nekdanjim ministrom Jerneja Pikala pisala tudi Zvis: "Ministrica lahko veliko teh težav odpravi, zato bomo od nje zahtevali vsebino, ne pa, da bo pri zakonu uredila zgolj nekaj lepotnih popravkov in zmanjšala birokracijo."

Lategano še poudarja, da je protest nastavljen za spremembo zakona in ne kot še en medijski pomp. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.