Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Državni zbor soglasno podprl novelo zakona o štipendiranju

Ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak

Ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak
© Uroš Abram

Državni zbor je s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o štipendiranju, ki bo po mnenju vlade prinesla bolj učinkovito in transparentno dodelitev štipendij. Novela naj bi preprečila zaplete, kot so se pojavili pri lanskem razpisu. Takrat je moralo ministrstvo za delo razpis za štipendije za deficitarne poklice razveljaviti. Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je na spletni strani objavil obrazec za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016, zaradi izjemnega zanimanja se je spletna stran za nekaj ur sesula. Pristojni so bili deležni ostrih kritik, vladna novela zakona o štipendiranju zato ukinja odprti rok pri dodelitvi štipendij za deficitarne poklice in prinaša prehod na javni razpis z zaprtim rokom. Na ta način naj bi imeli vlagatelji dovolj časa za oddajo vloge in štipendij ne bi več podeljevali po pravilu – kdor prej pride, prej melje.

Novost je tudi, da bodo vlagatelje ocenili na podlagi izpolnjevanja pogojev in meril, kar naj bi zagotovilo enakopravno obravnavo ne glede na čas oddaje vloge. Pri dodelitvi štipendij bodo poleg splošnih pogojev upoštevali tudi dodatne pogoje, ki jih bo določil vsakokratni javni razpis. Novela po mnenju vlade prinaša tudi primernejšo ureditev rokov za izpolnitev obveznosti zaposlitve štipendistov Ad futura po končanem izobraževanju v tujini. Po dosedanjem zakonu se je moral štipendist v Sloveniji zaposliti najpozneje v treh mesecih po koncu izobraževanja. Po novem pa se bodo roki v zvezi s tem pri štipendistih Ad futura v skladu z zahtevo Evropske komisije podaljšali.

O ponesrečenem razpisu je v kolumni pisala tudi Maja Novak: »No, draga deca, kaj ste se naučili iz razpisa štipendij za deficitarne poklice Centra za razvoj kadrov in štipendije? Točno: grebite se. Pomembno je biti med prvimi. Trenutek, ko ste to spoznali, je bil za vas vzgojen trenutek. To, kar velja, so komolci, čekani in kremplji. Edino, kar je pomembno, je pri vložitvi vloge za štipendijo prehiteti pet tisoč drugih ljudi.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.