Damjana Kolar

 |  Kultura

Novosti iz zbirke MGLC 2013-2015

Elia Torrrecilla: Mesto po facebooku, 2014

Elia Torrrecilla: Mesto po facebooku, 2014
© Urška Boljkovac

Od leta 2000 ima Mednarodni grafični likovni center (MGLC) status posebnega muzeja za umetnost tiska od 20. stoletja. Poslanstvo vsakega muzeja je utemeljeno na njegovih zbirkah. Njihova zbirka trenutno obsega 10.974 predmetov. Politika zbiranja se navezuje na zgodovino grafičnega bienala, usmerjena pa je v umetniško grafiko, umetniške publikacije ter dela na papirju od druge polovice 20. stoletja dalje. Predmete pridobivajo z odkupi in darili, pa tudi z lastno produkcijo v grafičnih ateljejih. Tokratna razstava, ki je na ogled do 14. februarja, se osredotoča na nove pridobitve MGLC v zadnjih treh letih. Pri tem so bili še zlasti uspešni leta 2014, ko so z dvema večjima donacijama in nekaj odkupi pridobili 228 umetniških del. 

Zbirka Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) velja za eno največjih zbirk grafik in avtorskih publikacij slovenskih in mednarodnih ustvarjalcev pri nas.  Njeni začetki segajo v čas po drugi svetovni vojni, nastajala pa je v tesni povezavi z ljubljanskim grafičnim bienalom ter njegovo neformalno mrežo umetnic in umetnikov, kustosov in umetnostnih institucij. Pomemben del zbirke so umetniške publikacije, knjige umetnikov in vse tiste oblike in žanri, ki jih je mogoče reproducirati, izdajati ali objavljati. Na nekakšno večno "sobivanje" bienala in zbirke, ki pa se zaradi svojih distribucijskih specifik marsikdaj tudi razideta, še posebej opozarjajo revitalizacija grafičnega bienala po letu 2000, vključevanje drugih medijev v bienale, ter politika aktivnega odkupovanja del v raznih oblikah umetniškega tiska. Ker se MGLC pri zbiranju ne osredotoča samo na nacionalno produkcijo umetniških publikacij, se s to zbirko uvrščajo med referenčne zbirke Srednje Evrope in jo zato dopolnjujejo z načrtovanimi odkupi "klasičnih" del iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Avtorice in avtorji na razstavi, ki jo je pripravila kustosinja mag. Breda Škrjanec so: v zbirki knjige umetnika ( Face-to-Face, Vesna Črnivec, Simone Forti, Susan Hiller, Ron Preinfalk, Tjaša Rener, Gerhard Richter, Dieter Roth, Edward Ruscha, Emir Šehanović, Elia Torrecilla, Gerhard Richter). V zbirki grafike: Janez Bernik, Jože Ciuha, Zdenka Golob, María Elena González, Ištvan Huzjan, Danilo Jejčič, Kosuke Kimura, Adriana Maraž, Robert Rauschenberg, Emil Schumacher, Jože Spacal, Roeland Tweelinckx , Min Je Zhang in Mei Yu Zhou.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.