Anže Lebinger

 |  Svet

Obama za prepoved zapiranja mladoletnikov v samice

© Wikimedia

Ameriški predsednik Barack Obama je z izvršnim ukazom prepovedal zapiranje mladoletnih zapornikov v zveznih zaporih v samice za manjše prekrške. Obama meni, da zapiranje v samico povzroča dolgoročne uničujoče posledice in ogroža uspešno vrnitev zapornikov v družbo. Tovrstni ukrepi bi morali biti po njegovem zadnja možnost, ko zaporniki ogrožajo sebe ali druge. Sklicuje se na izsledke raziskave, ki kažejo na resne psihološke posledice predvsem za mlade in duševno bolne ljudi. Predsednik je o svojem načrtu pisal v uredniškem članku na spletni strani Washington Posta, v katerem je opozoril na primer 16-letnega Kaliefa Browderja iz Bronxa, ki je bil obtožen kraje nahrbtnika. V newyorškem zaporu Rikers Island, kjer je čakal na sojenje, je bil v treh letih, ki jih je tam preživel, kar dve leti zaprt v samici. Po izpustitvi je živel le še do 22. leta starosti, ko je naredil samomor. V ZDA je v zaporih trenutno v samice zaprtih približno 100 tisoč ljudi.

Obama meni, da se kaznovanje z osamitvijo zlorablja. Med drugim želi boljšo oskrbo v zaporih zagotoviti tudi duševnim bolnikom. Ob tem upa, da bodo zvezne države sledile njegovemu zgledu in sprejele podobne ukrepe. S tem bi se lahko vsaj malo izboljšale razmere v ameriških zaporih. Glede na raziskave je namreč jasno, da je osamitev povezana z depresijami, odtujenostjo, zmanjšanjem zmožnosti za oblikovanje odnosov z drugimi in lahko vodi v nasilno vedenje. Ukaz Obame bo sicer vplival le na 10 tisoč zapornikov. 

»Je res smiselno zapirati ljudi v majhne celice po 23 ur na dan, včasih po več mesecev ali celo let hkrati? Zaradi tega ne bomo bolj varni. Zaradi tega ne bomo močnejši. In če bodo ti posamezniki nekoč izpuščeni, kako se bodo prilagodili? To ni pametno,« je po poročanju Guardiana še povedal predsednik Barack Obama.

O zaporih kot poslu v ZDA je na spletni strani Mladine že pisala Darja Kocbek: »Zapori niso javna služba, del javnega sektorja, ampak posel, ki ga opravljajo zasebniki. Ta zasebna podjetja imajo seveda enak cilj kot zasebne korporacije za proizvodnjo hrane, energije, telekomunikacijske družbe, to je čim večji dobiček za svoje lastnike.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.