Igor Mekina

 |  Svet

Zahodni obveščevalci prestregli izraelske zračne posnetke

© WikiCommons

Po poročanju spletne strani The Intercept nekateri podatki, ki jih je novinarjem razkril nekdanji ameriški obveščevalec Edward Snowden, kažejo, da so ameriške in britanske obveščevalne službe zelo podrobno vohunile za Izraelom. In to celo do te mere, da so imele nenehen dostop do nadzornih videokamer izraelskih brezpilotnih letal in tudi reaktivnih lovcev. Prestrezanje podatkov s kamer v pilotskih kabinah izraelskih vojaških letal in brezpilotnih »dronov« naj bi potekalo že od leta 1998.

Ameriški in britanski obveščevalci naj bi celo redno pregledovali posnetke kamer izraelskih zračnih plovil kar sredi izraelskih operacij, na primer med napadi v Libanonu in Gazi. Pri tem so obveščevalci za prestrezanje posnetkov uporabili celo nekatere brezplačne programe, a je za dekodiranje videoposnetkov v realnem času menda potrebne več procesorske moči, zato tega niso počeli neprestano. Posnetke iz izraelskih reaktivcev F-16, ki so napadali tarče v Gazi, so prvič uspeli prestreči leta 2008. Zanimivo je tudi, da so obveščevalci imeli dostop tudi do iranskih brezpilotnih letal, ki letijo nad Sirijo in s katerimi upravljajo pripadniki sirske vojske. Razkritje pomeni precejšen udarec za Izrael, ki je vzdrževal videz superiornosti svojih obveščevalnih služb in protiobveščevalne zaščite.

Program s kodnim imenom Anarchist (Anarhist) so sicer razkrili na spletni strani, za katero po odhodu iz Guaradiana dela novinar Glenn Greenwald, slike na strani pa je preslikala Laura Poitras, nagrajena režiserka filma Citizenfour. Razkritje programa tudi kaže, da je Izrael pod budnim očesom zahodnih obveščevalnih služb, kljub temu, da velja za prijateljsko državo. Po podatkih Intercepta je bila operacija nadzora izraelskih dronov in letal izpeljana iz centra britanske obveščevalne službe GCHQ iz Cheltenhama v Gloucestershiru, neposredni nadzor pa so izvajali iz britanskega vojaškega oporišča Troodos na Cipru. Pred mesecem dni je Wall Street Journal razkril tudi podatke o tem, da so ZDA vohunile za izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahuom ter drugimi visokimi izraelskimi politiki, kljub javno izrečenim trditvam, takoj po razkritju Snowdenovih podatkov pred dvema letoma, da bodo s to prakso vohunjenja za »prijateljskimi državami« prenehali.

Juval Steinitz, izraelski minister za energijo in član »varnostnega kabineta« izraelskega predsednika vlade je dejal, da vse skupaj ni zelo pomembno, da pa se bo »iz tega potrebno nekaj naučiti«. »Ne verjamem, da so to največje mogoče skrivnosti, vendar je to zagotovo nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi. Sedaj si bomo zagotovo morali ogledati enkripcijo in jo spremeniti, to je gotovo,« je dejal za izraelski vojaški radio. Izrael je zaradi omenjenih razkritij že izrazil »nezadovoljstvo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.