Izak Košir

 |  Družba

"Zažig vozil Pop TV je napad na delo novinarjev"

Stavba Pop TV

Stavba Pop TV
© Anže Petkovšek

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozivajo odgovorne, da čim prej najdejo krivce za včerajšnje poškodovanje in uničenje reportažnih avtomobilov medijske hiše Pop TV. Kot smo poročali včeraj so neznanci ponoči v Ljubljani vlomili v več službenih vozil Pop TV, jih nekaj polili z vnetljivo snovjo, enega pa tudi zažgali. 

"Zaskrbljujoč incident ocenjujemo kot napad na delo novinarjev, pri čemer opozarjamo, da gre očitno za nove, še ostrejše in brutalnejše oblike stopnjevanja pritiskov na novinarje v že tako pregreti in nestrpni družbeni klimi," so zapisali v DNS in dodali, da je novinarski ceh na dnevni ravni vse bolj podvržen pritiskom v obliki zmerjanja in žalitev.

"Ustvarjanju klime strahu, ki vodi v utišanje novinarjev in (samo)cenzuro, se bomo odločno uprli," so zagotovili.

V ZNP pa upajo, da nočni vlomi in poškodovanja službenih avtomobilov Pop TV niso povezana z novinarskim delom medijske hiše. To bi po njihovem namreč pomenilo nedopusten napad na novinarsko delo in zastraševanje novinarjev. V vsakem primeru odgovorne pozivajo, da naredijo vse, da se krivce čim prej odkrije in kaznuje. 

Nekaj pred 3. uro zjutraj so namreč neznanci na Kranjčevi ulici  na parkirišču vlomili v več službenih vozil Pop TV. Nekaj so jih polili z vnetljivo snovjo, enega pa tudi zažgali. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so pojasnili, da preiskava dogodka še poteka, delo novinarjev in drugih uslužbencev na Pop TV pa po trditvah televizijcev poteka nemoteno. Kolikšna je bila povzročena škoda zaenkrat še ni znano.

Po dogodku so morali posredovati gasilci Gasilske brigade Ljubljana, kljub temu, da je požar že pred njihovim prihodom pogasila varnostnica. Gasilci so nato po politem gorivu posuli vpojna sredstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.