IK, STA

 |  Kultura

Umrl Dušan Velkavrh, avtor besedil pesmi Dan ljubezni, Ljubljančanke in Med iskrenimi ljudmi

Majda Sepe - Med iskrenimi ljudmi

V 73. letu je umrl Dušan Velkaverh, avtor besedil številnih slovenskih zimzelenih melodij, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Med iskrenimi ljudmi ali Mlade oči. V svoji dolgoletni karieri je napisal okoli 600 besedil, večinoma za slovenske skladatelje, pa tudi za zasedbe, kot je Pepel in kri. Velkavrh je bil tesno povezan z razcvetom festivala Slovenska popevka, katerega glavni namen je bil spodbujanje domačih melodij s kakovostnimi besedili in dobro interpretacijo. 

Na omenjenem festivalu je prvič sodeloval leta 1968 in v tandemu z Juretom Robežnikom prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran.

Največ besedil je Velkaverh napisal za popevke skladateljev, kot so Mojmir Sepe, Jože Privšek, Tadej Hrušovar in Robežnik. S Privškom sta ustvarila tudi eno najbolj priljubljenih prazničnih skladb, Silvestrski poljub. Med znanimi so tudi Pridi, dala ti bom cvet, Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam, Ljubljančanke, Zelene livade s teboj in Ljubi, ljubi, ljubi.

Velkaverh se je pisanju besedil sicer vedno posvečal zgolj ljubiteljsko. Poklicno pot je začel leta 1961 kot novinar na Radiu Slovenija, nato se je čez deset let preselil na novoustanovljeno Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. Skupaj z direktorjem založbe Robežnikom in sodelavci Ivom Umekom, Tomažem Tozonom, Andrejem Šifrerjem in drugimi so kmalu postali ena najuspešnejših glasbenih založb. Leta 1993 je ustanovil svojo založbo Corona, slabo desetletje kasneje pa se je upokojil.

Rodil se je v Georgetownu v Gvajani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v New York, potem pa v London, Beograd in Reko. Leta 1956 so se z družino preselili v Slovenijo, najprej v Portorož, kasneje pa v Ljubljano.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.