Darja Kocbek

 |  Svet

Bernard Sanders je v Iowi dokazal, da lahko zmaga

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© WikiCommons

V zvezni državi Iowa so se uradno začela strankarska zborovanja, na katerih bodo volivci na predhodnih volitvah odločili, kdo izmed kandidatov demokratske in republikanske stranke bo 8. novembra kandidiral za 45. novega predsednika ZDA. Pri demokratih sta nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton in senator iz Vermonta Bernard Sanders zbrala vsak po 50 odstotkov glasov. Pri republikancih je z 28 odstotki glasov zmagal konservativni teksaški senator Ted Cruz, čeprav so ankete kazale, da lahko največjo podporo pričakuje milijarder iz New Yorka Donald Trump, ki je dobil 24 odstotkov glasov.

Sanders, ki pravi, da je socialist, po poročanju STA premočno vodi v anketah New Hampshira, kjer bodo strankarske volitve 9. februarja. Z dvema zaporednima zmagama lahko dobi zagon, ki bo ogrozil prednost Clintonove v kasnejših državah.

Po oceni Guardiana rezultat zborovanja v Iowi kaže, da Sanders lahko zmaga, Clintonova pa je premagljiva. Kaže tudi, kar Sanders sam in njegovi podporniki govorijo že ves čas, to pa je, da je demokratska srenja podcenjevala njega in njegovo gibanje. Glavni argument proti Sandersu in njegovi kampanji je, da na nacionalnih volitvah ne more zmagati, da je neučinkovit kot kandidat ali državnik. V Iowi je pokazal, da lahko zmaga. Po Sandersovih besedah je Iowa začetek politične revolucije.

New York Times pa se je osredotočil iskanju razlogov za poraz republikanca Donalda Trumpa. Mesece je večina republikancev upala, da je bila podpora Trumpu iluizja – kombinacija zelo prepoznavnega imena, načina poročanja medijev in podpore volivcev, ki se glavnih volitev najbrž ne bodo udeležili. Rezultat v Iowi kaže, da se ti upi lahko uresničijo. Trump se je uvrstil bliže tretjemu kot prvemu mestu, ocenjuje New York Times.

Na podlagi rezultata kljub temu še ni mogoče ugotoviti, kdo bo dobil kandidaturo republikancev za predsednika ZDA. Nakazuje pa troboj za nominacijo, v katerem Trump ne bo tako močan, kot je videti, ne bo pa ga ta poraz spodnesel. V anketah v New Hampshireju premočno vodi, zato bo tam imel veliko priložnost za maščevanje. Dejstvo pa je tudi, da je bila udeležba Trumpovih privržencev na zborovanju v Iowi višja od pričakovanj, a je kljub temu izgubil.

Tedu Cruzu zmaga pomeni priložnost za tlakovanje ozke a realne poti do nominacije za predsedniškega kandidata republikancev. Močno podporo ima pri samooklicanih »zelo konservativnih volivcih«, najbrž ima najbolje organizirano kampanjo ter močan aparat za zbiranje denarja. Dobro se zna odrezati v Južni Karolini čez nekaj tednov. Enako kot v Iowi pa mora pričakovati močno nasprotovanje mnogih znanih republikancev. V Iowi njegova zmaga ni bila posebej veličastna. Tamkajšnjo tekmo je dobil tako rekoč izključno s podporo »zelo konservativnih« volivcev, ki so prevladovali na voliščih. Namenili so mu 19 odstotkov glasov. Od zmernih volivcev je dobil zgolj 9 odstotkov glasov.

Na močno tretje mesto se je med republikanci uvrstil senator iz Floride Marco Rubio. Če si bo z nastopom v Iowi zagotovil dovolj medijskega poročanja in kredibilnosti, lahko ta nastop zanj pomeni ključni obrat v tekmi za predsedniško nominacijo, navaja New York Times.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.