IK, STA

 |  Svet

Južnoafriški predsednik bo vrnil milijone, porabljene za prenovo zasebne rezidence

Jacob Zuma, južnoafriški predsednik

Jacob Zuma, južnoafriški predsednik
© WikiCommons

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je napovedal, da bo vrnil več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, ki jih je porabil za luksuzno prenovo svoje zasebne rezidence na podeželju. Zuma se spopada s pozivi k odstopu zaradi vrste škandalov, tudi zaradi več kot 20 milijonov evrov vredne prenove svoje rezidence v vasi Nkandla. Iz predsednikovega urada so sporočili, da bo Zuma vrnil vsoto, ki jo bo določil revizor: "Predsednik predlaga, naj bo vsota, ki jo bo plačal, določena neodvisno in nepristransko."

Zuma je s prenovo svoje zasebne rezidence, ki je davkoplačevalce po poročanju francoske tiskovne agencije AFP po ocenah iz leta 2014 stala 22 milijonov evrov, zakuhal enega največjih škandalov v državi v zadnjih letih.

Tožilstvo je leta 2014 zatrdilo, da je Zuma s prenovo pridobil milijonsko premoženjsko korist. Tožilci pa so kritizirali predvsem izgradnjo bazena, amfiteatra, staje za živino in centra za obiskovalce. Predsednikovi predstavniki so sicer trdili, da je prenova nujna za izboljšanje varnosti. Kritična je bila in je še vedno tudi opozicija, ki je kljub današnji ponudbi Zume napovedala, da bo nadaljevala s pravnimi postopki zoper predsednika za vrnitev denarja.

Pozivi k odstopu Zume so se še okrepili konec lanskega leta, ker je razrešil priljubljenega finančnega ministra Nhlanhlo Neneja, s čimer je sprožil padec državne valute, južnoafriškega randa. Protesti po državi zoper Zumo so že potekali, še nadaljnji protesti pa so načrtovani za 11. februar, ko bo imel predsednik govor o stanju v državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.