Damjana Kolar

 |  Kultura

Praznik kulture: vodnik po brezplačnih dogodkih

Sto zdravic

Sto zdravic

Ob slovenskem kulturnem prazniku bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata z bogatim programom brezplačnih prireditev.

Ljubljana

V Knjigarni Konzorcij bo od 13.00 dalje potekal Pesniški maraton v spomin na Aleša Debeljaka. Njegovi verzi se bodo prepletali z verzi avtorjev pesniških zbirk, ki so pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi: Ferija Lainščka, Andreja Medveda, Vinka Möderndorferja, Barbare Pogačnik, Andreja Rozmana, Jureta Vuga, Cirila Zlobca, Boštjana Gorenca in Uroša Zupana. Saša Pavček bo brala pesmi Toneta Pavčka, Branko Završan pa pesmi Berte Bojetu Boeta in Mihaele Hojnik. Slišali bomo tudi uglasbeno poezijo, šansone Jacquesa Brela z albuma Senca tvojga psa v prevodu in interpretaciji Branka Završana ter ob spremljavi Žige Goloba na kontrabasu in Uroša Rakovca na kitari. Pesniški maraton bo povezoval Branko Završan.

V Narodni galeriji, kjer je na ogled nova stalna zbirka bo ob 16.00 literarno-gledališki nastop Andreja Rozmana Roze, v katerem se bo sprehodil po stalni zbirki in predstavil šest upesnjenih slik. Ob 19.00 bo na ogled plesna predstava Neiztrohnjeno srce v sklopu projekta Potopljene poezije, katere vsebinski steber projekta predstavlja poezija in življenje Franceta Prešerna.

V Slovenskem etnografskem muzeju bo ob 17.00 v okviru razstave Phulkari: indijske vezenine iz Pandžaba in Harijane nastopila indijska plesna skupina s tradicionalnim plesom Bhangra.

V Galeriji Equrna bo ob 18.00 v okviru razstave Equrna Pop! predstavitev kataloga in pogovor o razstavi, na katerem bodo sodelovali: Arne Brejc, Vasja Cencič, dr. Petja Grafenauer, Berko in Žiga Kariž.

V Lutkovnem gledališču bo ob 19.00 na ogled dramska predstava za mladino in odrasle Nekoč, ko nas ni bilo več, danske avtorice Lotte Faarup. Režija: Anja Suša

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo v okviru serije Komentarji v vhodni avli predstavili novo stensko risbo z naslovom Prekaren dan avtorja Arjana Pregla. Od 16.00 do 18.00 bo potekal performans kolektiva BridA Naredi sam!, ob 20.00 pa sledi slovenska premiera solo performansa Sto zdravic v izvedbi poljske performerke Anite Wach.

V Moderni galeriji bo ob 15.00 umetnik Bogoslav Kalaš vodil po pregledni razstavi svojih del. Ob 17.00 bo otvoritev razstave Iz ateljeja...Matjaža Počivavška: Nesos/Otok. Kustos razstave: dr. Marko Jenko

V Mestnem muzeju bo od 10.00 do 18.00 premierna predstavitev dokumentarnega filma Okna naj bodo bela, bela, čista, o obnovi Plečnikove hiše 2013-2015, ki ga je posnel filmski ustvarjalec in fotograf Tone Stojko. 200-letnico rojstva Primičeve Julije (1816–2016), Prešernove pesniške muze, bodo obeležili z razstavo svečane obleke, ki je bila narejena po podobi vsem znanega Langusovega portreta Julije Primic.

V Mestni galeriji bo ob 16.00 po razstavi Zvonka Čoha z naslovom Capriccio-vse kar vidim, počečkam vodil kustos dr. Sarival Sosič.

V Galeriji Jakopič bo ob 17.00 v okviru razstave ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost vodstvo z avtorji razstave Barbaro Savenc, Žigo Karižem, Petrom Koštrunom, Sašem Sedlačkom in Jurijem Smoletom

 V Galeriji Vžigalica bodo ob 18.00 po razstavi Apprentice/Master V dialogu s konceptualno umetnostjo vodili člani skupine IRWIN.

V Galeriji Škuc bo ob 18.00 po razstavi hrvaškega umetnika Alena Floričića vodil Vladimir Vidmar.

Celje

V Likovnem salonu bodo ob 19.00 odprli razstavo Med tvojimi izdajalskimi besedami so moji stavki, ki je preplet poezije Ane Makuc in risb Nevene Aleksovski. Gre za plastenje podob in sozvočje glasov. V zvočni inštalaciji poezije Ane Makuc hkrati spregovorijo številni glasovi žensk iz zgodovine, literature, mitologije. Z uporabo različnih medijev se na stenah izrisujejo in prekrivajo kaotične podobe jaza in drugih Nevene Aleksovski. 

Kranj

V Galeriji Prešernovih nagrajencev bo potekalo druženje s Prešernovimi nagrajenci. Ob 17.00 bo ogled razstav Toneta Stojka ''Portreti Prešernovih nagrajencev 2016'' in Mikija Mustra ''Sprehod z Zvitorepcem''. Srečanje se bo nadaljevalo ob 18.00 v Prešernovem gledališču, kjer bo pogovor z nagrajenci vodila Patricija Maličev.

Maribor

V Umetnostni galeriji bo ob 17.00 po razstavi Ivan Dvoršak, fotograf in grafični oblikovalec vodila
kustosinja razstave Andreja Borin, pridružila pa se ji bosta še Stojan Kerbler, fotograf in strokovni sodelavec razstave in Matjaž Bertoncelj, arhitekt in grafični oblikovalec.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.