IK, STA

 |  Ekonomija

Factor banka in Probanka bosta ugasnili še ta mesec

© Ken Teegardin / Flickr

Probanka in Factor banka, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije, bosta bančno licenco vrnili prihodnji teden. Nato ju bo vlada pripojila k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je pojasnil, da bo vlada kot skupščina obeh bank in DUTB izvedla vse potrebne sklepe in postopke za vpis pripojitve v sodni register in banki bosta prenehali delovati. Poenostavljena pripojitev je po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo nekih dodatnih negativnih posledic ali za DUTB ali za javne finance. V skladu z načrtom sta banki pospešeno prodali večino svojega premoženja.

Kar je premoženja še ostalo, po besedah Metoda Dragonje predstavlja manj likvidno premoženje, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Če bi ga morali prodati do konca leta, ko se izteče rok, ki ga je Evropska komisija postavila za dokončanje vseh postopkov v zameno za dovoljeno državno pomoč, bi ga zaradi časovnega pritiska morali prodati po znatno nižjih cenah.

"Obe banki bosta na dan pripojitve imeli pozitivni kapital," je zagotovil državni sekretar. S tem po njegovih besedah ne bo prišlo do dodatnih negativnih učinkih na poslovanje DUTB in bo ta lahko prevzete obveznosti - obe imata še obveznosti do države oz. ministrstva za finance na osnovi likvidnostnih posojil ter do SID banke - v rokih iz pogodb v celoti poravnala.

Obveznosti do ostalih upnikov sta banki poravnali, prav tako so vsi depoziti vrnjeni deponentom, razen tisti, ki nastopajo kot zavarovanje za garancije ali druge obveznosti, je povedal Dragonja. Glede obveznosti do SID banke pa je pričakovati, da jih bosta banki oz. nato DUTB lahko poplačali v razmeroma kratkem času na podlagi odprodaje premoženja.

Komisija za nadzor javnih financ danes med drugim razpravlja o pripojitvi Probanke in Factor banke v nadzorovani likvidaciji k DUTB. Zanima jo, zakaj se je država pri postopku poenostavljene pripojitve odpovedala uporabi določenih členov zakona o gospodarskih družbah, zaradi česar ne bo treba pripraviti poročila poslovodstva o pripojitvi, revizije pripojitve in izvesti skupščine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.