Neža Mlakar

 |  Svet

Francija bo supermarketom z zakonom prepovedala metanje hrane v smeti

© Arhiv Mladine

Francija je postala prva država na svetu, ki je supermarketom prepovedala metanje stran neprodane hrane in njeno uničevanje. Namesto tega bodo morale trgovine hrano donirati dobrodelnim ustanovam in bankam hrane.

Zakon, ki je bil soglasno sprejet v francoskem senatu, bo začel veljati s sredo, poroča Guardian. Od takrat naprej večje trgovine ne bodo smele več zavreči hrane, ki ji bo kmalu potekel rok uporabe. S tem bodo dobrodelne organizacije lahko razdelile veliko več brezplačnih obrokov ljudem v stiski. Supermarketi bodo morali z dobrodelnimi ustanovami podpisati pogodbe o donaciji, sicer bodo soočeni s kaznimi tudi do 75.000 evrov.

Zakon je sledil kampanji francoskih kupcev in vseh, ki nasprotujejo metanju hrane v smeti. Kampanja je kmalu privedla do peticije in decembra je državni zbor sprejel predlog zakona o zadevi, ki ga je predstavil nekdanji minister za živilsko industrijo Guillaume Garot. Zagovorniki zakona sedaj upajo, da bodo uspeli prepričati tudi EU, da njene članice prevzamejo podobno zakonodajo. Zakon so pozdravile banke hrane, ki bodo sedaj začele iskati dodatne prostovoljce, tovornjake, skladišča in hladilne prostore, da se bodo lažje soočile s porastom donacij, ki jih bodo prispevale trgovine in prehrambena podjetja.

Supermarketom bo prepovedano tudi kvarjenje hrane, kar so počeli z namenom, da ljudje ne bi več jemali hrane iz smeti. Supermarketi so namreč v smeti zavrgli hrano, ki se ji izteka rok uporabe, a je potemtakem še zmeraj užitna. O tem, kako so nekatere trgovine to onemogočale s tem, da so odvrženi hrani prilivale belilo in jo s tem naredile neužitno, smo pisali tudi v Mladini.

Zakon bo tudi živilski industriji omogočil, da odvečne izdelke podari bankam hrane neposredno iz tovarne. Do sedaj je namreč, če so izdelki nosili blagovno znamko supermarketa, bil proces donacije dolg in kompleksen.

Od 7,1 milijona ton hrane, ki je v Franciji odvržena v smeti letno, jo 67 % zavržejo potrošniki, 15 % restavracije in 11 % trgovine. Vsako leto je po vsem svetu zavrženih 1,3 milijarde ton hrane.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.