Izak Košir

 |  Družba

"V Evropi maske demokracije padajo"

Rezanje žice pri Kostelu ob Kolpi

Rezanje žice pri Kostelu ob Kolpi
© Borut Krajnc

V soboto, 13. februarja, ob 12. uri se bo v Socialnem centru Rog odvila Transnacionalna skupščina proti rezalni žici na meji. Skupščina se bo zavzemala ne zgolj proti rezalni žici na meji med Slovenijo in Hrvaško, temveč proti vsem sorodnim ograjam in ukrepom, ki jih trenutno gradijo v Evropi. V napovedi izpostavljajo, da so bili sto tisoči beguncev in migrantov, ki bežijo pred vojno in revščino, leta in leta podvrženi množičnim kršitvam človekovih pravic v območjih, kjer so delovali s strani EU podprti avtoritarni režimi. Danes se nasilen in represiven značaj evropskega migracijskega in mejnega režima vse bolj nesramežljivo izraža na evropskih tleh, so še zapisali. 

Organizatorji poudarjajo, da je boj beguncev_k in migrantov_k v lani vzpostavil koridor upanja. "Od jugovzhodnih vrat Evropske unije (EU) do severnih ciljnih destinacij so pogum in odločenost beguncev_k in migrantov_k ter solidarnost prostovoljcev in državljanov razveljavili nepravično schenegensko in dublinško ureditev. Odgovor evropskih oblasti na naddržavni in državnih ravneh je gradnja rezalnih žic na meji ter drugi vse bolj represivni ukrepi, s katerimi spreminjajo koridor upanja v koridor selekcije, zavračanja in deportacije," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da si v Evropi nihče več ne more zatiskati oči pred temeljnim protislovjem sodobnega kapitalizma. Pri tem so izpostavili, da se "boj proti kapitalističnemu izkoriščanju vse bolj izraža kot boj ljudi za nadzor nad pogoji gibanja in migriranja".

"V Evropi maske demokracije padajo. Vse bolj rasistični politiki_čarke in mnenjski voditelji_ce, ki jih spodbuja populistično rasistično kričanje, prepričujejo javnost, naj se navadi na sistematično nasilje in represijo nad begunci in migranti, katerih namen je njihovo odvračanje in podvrženje selekciji, segreagaciji in brezvestnemu izkoriščanju. V tej situaciji se morajo gibanja proti izkoriščanju in gospostvu povezati v boju proti oblastnim poskusom, da bi ohranili obstoječi evropski mejni in migracijski režim, zoperstaviti se morajo ukrepom, katerih namen je postisniti begunce in migrante nazaj in spremeniti koridor upanja v koridor odstranjevanja," poudarjajo organizatorji Transnacionalne skupščina proti rezalni žici na meji in dodajajo, da je namen v bodečo žico ovite meje zatreti gibanje beguncev in migrantov ter ne glede na ceno ohraniti obstoječi evropski mejni in migracijski režim.

V soboto bo tako tekla beseda o tem, da je gradnja rezalne žice na meji neposreden napad na oblike čezmejnega sodelovanja in načinov življenja, ki so se kot upor proti nacionalizmu in rasizmu gradili desetletja. Udeleženci bodo skušali združiti dve generaciji bojev - boj proti zgodovinskemu nacionalizmu in rasizmu in boj proti trenutnemu vzponu nacionalizma in rasizma, ki povzroča številne žrtve na Balkanski poti. Zavzemali pa se ne bodo zgolj proti rezalni žici na meji med Slovenijo in Hrvaško, temveč proti vsem sorodnim ograjam in ukrepom, ki jih trenutno gradijo v Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.