TK, STA

 |  Svet

Papež prejel jezen klic Angele Merkel

Papež Frančišek

Papež Frančišek
© Wikicommons

Papež Frančišek je za italijanski časnik Corriere della Sera razkril, da je prejel jezen telefonski klic nemške kanclerke Angele Merkel, potem ko je Evropo primerjal s staro, jalovo žensko. Prvega papeža po letu 741, ki ne prihaja iz Evrope, je kanclerka poklicala po nastopu v Evropskem parlamentu novembra leta 2014.

»Velike ideje, ki so nekoč inspirirale najstarejšo celino, so izgubile privlačnost, zamenjale so jih birokratske tehnikalije evropskih institutcij,« je takrat delil z evropskimi poslanci, a Angelo Merkel naj bi zmotila predvsem primerjava Evrope s »staro mati«, ki ni »več plodna in živahna«, poroča Guardian

"Bila je malce jezna, ker sem Evropo primerjal z jalovo žensko, nesposobno rojevanja otrok," je za Corriere della Sera povedal papež. "Vprašala me je, ali res mislim, da Evropa ne more več roditi," je dodal.

Kot je povedal, ji je odgovoril, da Evropa seveda še lahko ima otroke. "In to številne, saj ima močne in globoke korenine," je dodal. Pri tem naj bi kanclerko spomnil, da je "Evropa v najtemačnejših trenutkih vedno pokazala, da ima neverjetna bogastva".

Argentinski papež sicer nadaljuje svoj promocijski pohod združevanja svetovnih religij, v petek je namreč napovedano zgodovinsko srečanje s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom. Za italijanski časnik je spregovoril tudi o tem, zakaj se je usmeril v povezovanje med svetovnimi verami. "Treba je graditi mostove, korak za korakom. Do točke, ko lahko sežeš v roke človeku na drugi strani." Tako kot Kitajska ima tudi Rusija veliko dati, je še dejal in ob tem je izpostavil, da so se spričo kriz na Bližnjem vzhodu zbližala celo stališča Vatikana in Moskve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.