Anže Lebinger, STA

 |  Politika

NLB s petimi novimi nadzorniki

© Samo Bešlagič

Skupščina NLB je odpoklicala prvega nadzornika banke Gorazda Podbevška in člana nadzornega sveta Miho Košaka ter imenovala pet novih članov nadzornega sveta. To so postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH). Nadzorni svet NLB sedaj sestavlja devet nadzornikov, saj je skupščina s spremembo statuta povečala število članov s sedem na devet.

Poleg petih na novo imenovanih – trije od teh (Ribnikar, Macuh in Gedrih) so nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB – in Erkerja, sestavljajo svet še Uroš Ivanc, Sergej Slapničar in Andreas Klingen, ki so največjo slovensko banko nadzirali že doslej.

SDH je na skupščini podal tudi nekaj pojasnil v zvezi z nezaupnico do Janka Medje, ki je sicer s položaja odstopil že prejšnji teden. »Načrtovani izrek nezaupnice pomeni, da je SDH utemeljeno dvomil v primernost nekdanjega predsednika uprave NLB, da bo opravljal svoje naloge izključno v korist banke oziroma izvajal naloge z učinkovitostjo, integriteto in poštenostjo, ki jo delničar utemeljeno pričakuje,« so zapisali. Nezaupanje do Medje izhaja zlasti iz preteklih ravnanj, pri čemer SDH navaja prepočasno zniževanje slabih kreditnih izpostavljenosti in previsok delež slabih posojil v celotnem kreditnem portfelju.

Zakaj mora država ohraniti večinski lastniški delež v NLB in zakaj mora radikalno spremeniti upravljanje te največje in najpomembnejše domače banke, je v letošnji prvi številki revije pisala Urša Marn.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.