Izak Košir, STA

 |  Kultura

Vse najboljše za te brez položnice 

© Pixabay

Najbrž ga ni med nami, ki še nikoli v življenju ni zapel vsaj dela pesmi Happy Birthday To You oziroma v prevodu Vse najboljše za te. Popevka je dobesedno ponarodela, saj se prepeva ob skoraj vsakem praznovanju rojstnih dni. Leta in leta pa so bile težave z njenimi avtorskimi pravicami. Prav te dni se je namreč končno razrešil dolgoletni spor, saj je pesem prešla v javno dobro, kar pomeni, da jo bo od zdaj naprej lahko izvajal in predvajal vsak, brez strahu, da ga doleti kazen oziroma plačilo položnice. Ja, varni (bo)ste tudi pred Sazasom. 

Avtorske pravice za Vse najboljše za te si je doslej lastila ameriška glasbena založba Warner/Chappell, ki pa je zdaj po skoraj treh letih pravdanja priznala poraz. V okviru poravnave je založba pristala, da se odpove svojim zahtevam do avtorskih pravic za to pesem , kar v praksi pomeni, da zanjo ne bo več terjala avtorskih honorarjev. Hkrati pa bo plačala dodatnih 14 milijonov dolarjev.

Spor se je začel leta 2013, ko so filmski ustvarjalci odločili temeljito preveriti, kakšna je zgodovina pesmi Happy Birthday To You, pri tem pa jim je Warner/Chappell za uporabo pesmi izdal račun v višini 1.500 dolarjev.

Filmski ustvarjalco so nato vložili sskupinsko tožbo v imenu vseh, ki so v preteklosti že plačali za uporabo te pesmi. Postopek na zveznem sodišču v Los Angelesu se je zaključil prejšnji teden z že omenjeno poravnavo in izjavo, da pesem zdaj dokončno prehaja v javno domeno.

Poravnavo mora sicer potrditi še sodnik, a to je zgolj formalnost. Sodnik je sicer že lani odločil, da Warner/Chappell za pesem nima legitimnih avtorskih pravic, vseeno pa te takrat še ni razglasil za javno dobro.

Založba sicer nikoli ni terjala plačila od fizičnih oseb, ki pesem prepevale na denimo rojstnodnevnih zabavah, je pa običajno terjala plačilo avtorskih honorarjev od tistih, ki so z njenim predvajanjem ustvarjali prihodek. 

Znesek 14 milijonov dolarjev je bil sicer izračunan na osnovi tega, koliko naj bi Warner/Chappell s spornimi avtorskimi pravicami za Happy Birthday To You še zaslužil do leta 2030, ko naj bi se te iztekle. Približno tretjino tega zneska bodo pobrali odvetniki tožnikov, omenjenih filmskih ustvarjalcev, ostalo pa bodo razdelili med tiste, ki so v preteklosti plačali za uporabo pesmi.

Melodijo za Happy Birthday To You naj bi sicer konec 19. stoletja spesnila Patty Hill, vzgojiteljica v otroškem vrtcu v ameriški zvezni državi Kentucky, ob pomoči svoje sestre Milfred. A njuna stvaritev je imela drugačno besedilo, naslov skladbe je bil Good Morning To All. Melodija s kasnejšim tekstom (Vse najboljše za te) se je najprej razširila po ZDA, sčasoma pa je postala znana po vsem svetu. Tožniki so sicer trdili, da je pesem nastala že veliko prej in je nista napisali sestri Hill. Sklicevali so se na dejstvo, da nobena od prvih zapisov pesmi ni bila podpisana oziroma nikjer ni bil naveden avtor. 

Pravice za Happy Birthday To You je leta 1935 registriralo podjetje The Summy Company, kot avtorja pa so navedli Prestona Ware Orema in. R. R. Forman. Leta 1988 je te pravice za 25 milijonov dolarjev odkupil Warner/Chappell Music, čeprav so takrat vrednost skladbe ocenili na 5 milijonov dolarjev. Warner/Chappel je bil prepričan, da bodo pravice za pesem potekle šele leta 2030.  Po nekaterih izračunih je sicer Happy Birthday To You od svojih začetkov zaslužila več kot 50 milijonov dolarjev, kar jo uvršča med najdonosnejše skladbe vseh časov. 

Guinessova knjiga rekordov pa je pesem leta 1998 označila kot najprepoznavnejšo pesem v angleškem jeziku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.