Neža Mlakar

 |  Svet

Vatikan: katoliški škofi niso dolžni prijaviti duhovnikove zlorabe otrok

© Profimedia

Katoliška cerkev nove škofe, ki so še v programu izobraževanja, uči, da ni njihova dolžnost prijaviti obtožbe o zlorabi otrok, ki jo zagrešijo duhovniki. Le žrtve ali njihove družine naj bi lahko odločale o tem, ali bodo zlorabo prijavile policiji.

Dokument za izobraževanje, ki ga je nedavno objavil Vatikan, pravi, da se morajo škofi zavedati lokalnih zakonov, a da je njihova dolžnost samo, da obtožbe naslavljajo notranje. Smernice dokumenta, namenjenega izobraževanju novih imenovanih škofov, je napisal kontroverzen francoski monsinjor in psihoterapevt Tony Anatrella, ki deluje kot svetovalec Papeškemu svetu za družino. Francoski monsinjor je najbolj znan po zagovarjanju pogledov »teorije spola«. Gre za prepričanje, da sprejemanje homoseksualnosti v zahodnih državah ustvarja »resnične probleme« za otroke, ki so izpostavljeni »radikalnim idejam o spolni orientaciji«.

Podobnnih pogledov se poslužujejo nekateri tudi pri nas. O tem, kako so se nasprotniki izenačitve različnih partnerskih skupnosti sklicevali na raziskave dr. Marka Regnerusa, ki naj bi leta 2012 dokazal, da so otroci istospolnih staršev v primerjavi s svojimi vrstniki prikrajšani, je v Mladini aprila lani pisal Jure Trampuš. »A gre za nateg, manipulacijo. Mark Regnerus ni samo »znanstvena avtoriteta na področju preučevanja družin«, pač pa je njegova študija metodološko pomanjkljiva, o njenih dognanjih so podvomili na njegovi lastni univerzitetni katedri, rezultate pa so zaradi znanstvene neoporečnosti zavrnila ameriška sociološka, pediatrična in medicinska združenja.«

Smernice dokumenta je Vatikan javnosti predstavil v začetku meseca na tiskovni konferenci in sedaj čaka na povratno informacijo. John Allen, urednik katoliške spletne strani z novicami Cruxnow.com, je zapisal, da v novem programu izobraževanja nobene vloge ne odigra Papeška komisija za zaščito otrok, ki jo je ustvaril papež Frančišek, čeprav bi morala razvijati »najboljše prakse, da bi preprečili in se soočili z duhovniško zlorabo«. O tem, da je papež oblikoval komisijo za preprečevanje pedofilije, smo pisali tudi v Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.