Darja Kocbek

 |  Svet

Sanders je trdo garal, da je postal »človek«

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© WikiCommons

Če je nekdo Američanom posebej simpatičen, ga imenujejo »človek«. To pomeni, da je moder in prijazen, včasih malo osoren, a na koncu vedno nesebičen. Nobeden kandidat za predsednika ZDA za ta kompliment ni garal tako dolgo in si ga ni prigaral tako težko kot demokrat Bernard Sanders, v die Zeit piše Yascha Mounk. Na strankarskem zborovanju v New Hempshiru je svojo protikandidatko nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton, ki je še pred nekaj meseci veljala za kandidatko, ki ji nominacija za volitve 8. novembra, ne more uiti, močno premagal tudi zaradi svoje nesporne iskrenosti.

Tako rekoč nihče ne dvomi, da je bilo bistvo dolgoletne Sandersove kariere zavzemanje za dobro, ne za svoj bančni račun. Leta 1963 je sodeloval v pohodu na Washington, na katerem je Martin Luther King oznanil svoje znane sanje. Udeležil se je protesta proti rasnemu razlikovanju v javni šoli v Chicagu. Takrat so ga celo aretirali. Do centrov moči se je ograjeval tudi še takrat, ko je zasedal vedno višje položaje. Vse od župana Brulingtona, člana predstavniškega doma do senatorja zvezne države Vermont je zavračal denar od velikih podjetij, lobistom obračal hrbet, vztrajno kritiziral vpliv bogatih in močnih.

Njegovo sporočilo se je komaj kaj spremenilo. Kritizira na vse večje razlike med revnimi in bogatimi, krivec za to je po njegovih besedah »razred milijarderjev«. Rešitev vidi v razširitvi države blaginje na splošno javno zdravstveno zavarovanje in brezplačni univerzitetni študij. Medtem ko je kandidatura Hillary Clinton načrtovana do najmanjše podrobnosti, kot je njena frizura in slog oblačenja, Bernard Sanders zavrača nasvete medijskih svetovalcev. Značilnosti, ki bi pri drugih politikih bile videti smešne, so za njegove mlade privržence dokaz moralne čistosti.

Zaradi tega preloma z uveljavljenimi rituali ameriške politike in predvolilne tekme je Bernard Sanders zelo popularen tudi v Evropi. Medtem ko milijarder iz New Yorka Donald Trump, ki je na zborovanju republikanske stranke v New Hempshiru zmagal, predstavlja ZDA ignorantov in nestrpnežev, Sanders predstavlja svet odprtosti in enakih možnosti. Vendar pa ga kljub temu ne gre tako enostavno razglasiti za rešitelja dobrih ZDA. Mnogi dvomijo, da lahko kaj spremeni, bojijo se, da bi njegova kandidatura lahko omogočila vstop v belo hišo trdemu konservativcu. To se lahko zgodi iz dveh razlogov. Prvi je, da Sanders naj ne bi imel resnih možnosti, da postane nov predsednik ZDA, če pa mu to vendarle uspe, bo imel zelo malo možnosti, da bo svoje reforme spravil skozi kongres, kjer ima večino republikanska stranka.

Ker se volitev za predsednika udeleži manj državljanov kot strankarskih zborovanj in so tisti, ki se zborovanj udeležijo bolj radikalni kot tisti, ki gredo na volitve, stranke na konvenciji kot kandidata za predsednika izberejo človeka, ki predstavlja njihovo bazo. Bernard Sanders to dobro ve, zato si prizadeva to spremeniti sebi v prid tako, da skuša pritegniti levičarje, ki zavračajo politično elito, mlade akademike, ki so se za študij močno zadolžili, in delavce, ki menijo, da jih takšni kandidati, kot je Hillary Clinton, zapostavljajo.

To je koalicija, ki mu na strankarskih zborovanjih lahko prinese zmago. Da pa bi kot kandidat demokratske stranke na novembrskih predsedniških volitvah lahko premagal kandidata iz republikanske stranke, bo moral dobiti na svojo stran veliko premožnih in zmernih volivcev, razlagajo politični analitiki. Poleg tega še opozarjajo, da Sandersa za razliko od Clintonove republikanci tako rekoč še niso napadli. Takšni argumenti kažejo, da se politična elita Bernarda Sandersa zelo boji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.