IK, STA

 |  Svet

BiH zaprosila za članstvo v EU, ker "sodi v evropsko družino"

Dragan Čović, predsednik predsedstva BiH

Dragan Čović, predsednik predsedstva BiH
© Hercegovina.info / WikiCommons

Bosna in Hercegovina (BiH) je v Bruslju uradno zaprosila za članstvo v Evropski uniji (EU). To je poseben in zgodovinski dan, je po predaji prošnje poudaril predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović. BiH je tako po njegovih besedah obrnila še eno stran v svojo evroatlantsko prihodnost.

Čović je prošnjo predal nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU. Ob tem je izrazil prepričanje, da BiH sodi v evropsko družino, kar bodo v prihodnjem letu oziroma dveh tudi dokazali v praksi. Predsedujoči predsedstvu BiH je tudi prepričan, da evropska pot BiH krepi in ji daje pozitivno energijo, ki jo bo usmerila v potrebne spremembe v družbi.

Mnogi niso verjeli v BiH, vedoč, kako kompleksni so odnosi, iskali so vedno nove dokaze, a današnji korak potrjuje, da ni več poti nazaj in da bo BiH na poti v unijo dohitela svoje vzhodne sosede, je še poudaril Čović. Naslednji korak v evroatlanstki zgodbi za BiH je po njegovih besedah zagon akcijskega načrta za članstvo v zvezi Nato, na kar računa v juniju.

Čović je spomnil tudi na letošnje lokalne volitve, opozoril, da bodo morale nujne gospodarske in socialne reforme teči vzporedno z volilno kampanjo, ki ni nikoli lahka, ter pozval vse, naj kampanje ne mešajo z evroatlantskimi cilji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.