Izak Košir, STA

 |  Svet

Papež Janez Pavel II. imel "tesno prijateljstvo" s poročeno filozofinjo 

Papež Janez Pavel II. v Braziliji leta 1997

Papež Janez Pavel II. v Braziliji leta 1997
© WikiCommons

Papež Janez Pavel II je imel zelo tesno prijateljstvo s poročeno Poljakinjo, ki je trajalo več kot 30 let. Njuno razmerje je razvidno iz pisem, ki so prikazana v dokumentarcu britanskega BBC. Dokumentarec sicer ne trdi, da je papež prekršil svojo zaobljubo celibatu s poljsko filozofinjo in pisateljico Ano-Terezo Tymieniecko, a ton nekaterih pisem jasno nakazuje na močna čustva med njima. Skupaj sta taborila, smučala in hodila na sprehode.

V pismu iz leta 1976 jo imenuje "darilo od boga". "Moja draga Tereza, pišeš o razdvojenosti, a jaz ne najdem odgovora na te besede," je napisal. "Lani sem iskal odgovor na besede 'pripadam tebi' in končno, preden sem zapustil Poljsko, sem našel odgovor - škapulir," med drugim še opisuje v istem pismu. Škapulir je bil obesek z nabožno podobico, ki ga je takrat še kardinal Karol Wojtyla podaril Ani.

Novinar BBC Edward Stourton, ki je posnel dokumentarec, je dejal, da so v poljski narodni knjižnici odkrili več kot 350 pisem, prva segajo v leto 1973, zadnje pa je bilo poslano le nekaj mesec pred njegovo smrtjo leta 2005. "Mislim, da sta bila več kot prijatelja, a manj kot ljubimca," je dodal.

"Njuno tesno prijateljstvo je bilo prepredeno s čustvi in filozofskimi idejami in iz teh pisem je jasno razviden trud, da ga ohranita in hkrati obdržita v primernih krščanskih okvirih." je še povedal Stourton. BBC je videl le pisma, ki jih je poslal Janez Pavel II. in ni imel vpogleda v pisma Ane-Tereze, ki je umrla leta 2014.

Janez Pavel II. je bil papež med letoma 1978 in 2005, katoliška cerkev pa ga je po njegovi smrti razglasila za svetnika. O zadnjem pogrebu 20. stoletja je pred dobrim desetletjem v Mladini pisal Marcel Štefančič, Jr. in pojasnjeval, zakaj je velik del Slovenije, ki je leta 1980 žaloval za Titom,leta 2005 žaloval za papežem. Članek si lahko preberete na tej povezavi

V letu smrti Janeza Pavla II. pa ga je v Mladini portretiral Ali Žerdin. Zapuščino poljskega papeža je podnaslovil zlom komunizma, krepitek konzervativnosti. Njegov prispevek je na voljo tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.