Tjaša Kosar

 |  Družba

Mare Bulc in Borut Mekina: Ali so tehnične ovire že v naših glavah?

© Pritličje/Mladina

Tokratna vprašanja serije Dober večer, Slovenija, ki se ji v živo lahko pridružite danes ob 20.00 v Pritličju, so: Zakaj se moramo pretvarjati, da je vse v redu? Zakaj ni primerno in zakaj se ne spodobi govoriti o trenutnih razmerah, o blatu, o tehničnih ovirah, o naraščajoči množici brezpravnih, o reki anonimnih ljudi, o žici in o izbruhih sovraštva, klicih k nasilju? Kje živimo, če se spodobi, da o tem na osrednji kulturni praznik molčimo?

O tej dilemi se bosta pogovarjala Mladinin novinar Borut Mekina in režiser ter dramatik Mare Bulc, avtor zadnje Prešernove proslave, ki je slovenski kulturni establišment, ministrstvo za kulturo in upravni odbor Prešernovega sklada obtožil cenzure, ozkoglednosti in teženja k gleichstimmung. 

»Ljudje pogosto rečejo, da bi se v nekaterih situacijah, če bi se ponovile, odločili enako, kot so se. Sam zase tega ne morem trditi. Kot prvo, nikoli več ne bom režiral nobene državne proslave. Upam, da se ne bom najedel zarečenega kruha. Kot drugo pa upam, da bom, če bom še kdaj v podobnem položaju, sposoben prej prekiniti sodelovanje. Honorar ni vreden te kalvarije z ministrstvom in Upravnim odborom Prešernovega sklada,« je za Mladino že povedal v intervjuju s Katjo Perat.

Če se pogovora ne boste utegnili udeležiti v živo na Mestnem trgu 2 (vstop je prost, sedežev in stojišč je sicer omejeno), si lahko prenos ogledate v živo prek spleta na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.