Izak Košir, STA

 |  Svet

ZDA v primeru propada jedrskih pogajanj načrtovale hekerske napade na Iran

© WikiCommons

ZDA so od leta 2009 dalje pripravljale načrt za hekerske napade na iransko infrastrukturo in jedrske objekte, če bi se načrti za jedrski dogovor izjalovili in bi bilo treba iti v vojno, piše ameriški časnik New York Times. O tem pa govori tudi dokumentarni film Zero Days, ki ga je posnel rešiser Alex Gibney in je bil včeraj premierno prikazan na Berlinskem filmskem festivalu. New York Times še poroča, da so navedbe v filmu, da so njegovi potrdili tudi njegovi novinarji, in sicer z intervjuji z ameriškimi vojaki in obveščevalci.

Ameriški predsednik Barack Obama je Pentagonu naročil alternative vseobsegajoči vojni proti Iranu, če bi izraelski premier Benjamin Netanjahu pohitel in sam napadel Iran. Za ZDA ni bilo nikoli nobenega dvoma, da Iran ne bo prišel do jedrskega orožja, vprašanje je bilo le kako to preprečiti. Obama se je odločil najprej za diplomatsko pot, ki za zdaj kolikor toliko uspeva. Obenem pa se je pripravljal tudi na vojno. Načrt "Nitro-Zeus" je bil namenjen onemogočenju iranske zračne obrambe, komunikacij in električnega omrežja. Po jedrskem dogovoru so ga pospravili v predal.

Pripravljen je bil tudi načrt uničenja iranskega jedrskega objekta Fordo blizu mesta Kum. Objekt je predobro zaščiten za bombe, ki niso jedrske in ZDA naj bi imele načrt, da računalnike objekta okužijo z virusom, ki bi onemogočil delovanje centrifug za plemenitenje urana.

Ni jasno, ali so virus nameravali vsaditi fizično ali na daljavo in z ali brez pomoči izraelskih vohunov v Iranu. Podobno so ob koncu administracije predsednika Georgea Busha mlajšega z virusom onemogočili delovanje jedrskega objekta Natanz. Operacija "Olimpijske igre", v kateri so sodleovali Američani in Izraelci, je uničila okoli tisoč centrifug.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.