Izak Košir, STA

 |  Svet

Obama republikancem: "Svet je zaskrbljen zaradi vaših izjav o muslimanih"

© WikiCommons

Ameriški predsednik Barack Obama je v Kaliforniji komentiral kampanjo pred predsedniškimi volitvami in opozoril republikance, da je svet zaskrbljen zaradi njihovih izjav o muslimanih, migrantih in podnebnih spremembah. Republikance je oštel tudi zaradi napovedi blokade imenovanja novega vrhovnega sodnika ZDA. "Ni le Trump tisti, ki daje zaskrbljujoče izjave glede muslimanov, migrantov in podnebnih spremembah. To ni vodenje resničnostne oddaje. Tuji opazovalci so zaskrbljeni nad retoriko republikanskih kandidatov. Svet pričakuje, da se bodo ZDA postavile na stran zdrave pameti in znanosti," je dejal Obama.

Newyorški milijarder in vodilni predsedniški kandidat republikancev Donald Trump mu ni ostal dolžan in je sporočil, da je lahko Obama vesel, da je imel leta 2012 za nasprotnika Mitta Romneyja in ne njega, sicer bi bil predsednik le z enim mandatom. Obama sicer meni, da Trump ne bo nikoli predsednik ZDA in je prepričan, da bodo volivci na koncu izbrali razumno.

Glede imenovanja naslednika ali naslednice nedavno preminulega konservativnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie pa je Obama opozoril republikance, naj "poslušajo sami sebe", še posebej tisti, ki se sklicujejo na ustavo. Nikjer v ustavi namreč ne piše, da se predsednikovo delo konča leto dni pred koncem mandata.

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je takoj po novici o smrti sporočil Obami, naj ne poskuša imenovati naslednika, ker mu ga senat ne bo potrdil. Podobno je menila tudi večina republikanskih predsedniških kandidatov. A pravni strokovnjaki poudarjajo, da ni nobenega dvoma, da mora proces iti naprej.

Obama je znova potrdil, da bo (kljub vsemu) imenoval novega vrhovnega sodnika. "Delal bom do 20. januarja leta 2017 in enako pričakujem od senatorjev, ki bodo imeli na voljo več kot dovolj časa, da kandidatu zagotovijo pošteno zaslišanje in pošteno glasovanje," je dejal in dodal, da bo ponudil usposobljeno osebo, v katero ne bo mogoče dvomiti. Na vprašanje, če potemtakem išče nekoga nekoga zmernega, je Obama na kratko odvrnil z "ne".

Bela hiša naj bi taktizirala. Če bodo obstajale možnosti, da bo šel proces naprej, bo Obama predlagal zmernega (ali bolje: nevtralnega) kandidata, ki mu bodo republikanci težko kaj očitali. Če pa bo jasno, da bo blokada, bo imenoval nekoga, ki je bližje ameriški politični levici in s tem skušal pomagati demokratskim kandidatom, ki bodo v predvolilni kampanji lahko republikancem očitali, da ne delajo drugega kot blokirajo normalno delo.

Včeraj smo pisali o tem, zakaj je demokratski kandidat Bernie Sanders trn v peti elite. Novinarka Darja Kocbek je v analizi poudarila, da bi kot uradni kandidat demokratske stranke na novembrskih predsedniških volitvah lahko premagal kandidata iz republikanske stranke le, če bo na svojo stran dobil veliko premožnih in zmernih volivcev. Sanders je pred kratkim poudaril, da je težko garal, da je postal "človek". Njegovi vidiki pa so bližje predvsem mlajši (in naprednejši) generaciji Američanov.

Da Sandersu lahko dejansko uspe pa je dokazuje z vsakim soočenjem bolj, denimo tudi v New Hampshiru, kjer je boleč poraz utrpela predvsem še ena demokratska kandidatka Hillary Clinton, ki je nekoč veljala za favoritko, zdaj pa ji že dodobra teče voda v grlo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.