Igor Mekina

 |  Svet

Vojaška premoč zahoda se zmanjšuje

Pripadniki ameriške vojske

Pripadniki ameriške vojske
© Flickr

Dolgoletna superiornost zahodnih držav na področju vojaške tehnologije počasi, vendar zagotovo kopni. To kažejo tudi podatki iz zadnje raziskave »Military Balance 2016«, ki jo pripravlja Mednarodni inštitut za strateške študije (IISS). Napredek v tehnologiji in znanje, potrebno za izdelavo najsodobnejšega orožja, je namreč vse bolj dostopno vse širšemu krogu držav. Po podatkih IISS uporaba manevrirnih raket, daljinsko vodenih letal in opreme za elektronsko bojevanje ni več ekskluzivno področje, ki bi ga obvladovale zahodne države, pač pa gre za vse bolj dostopne tehnologije, ki jih uporabljajo številne države v svetu. Od leta 2011 pa do danes se je število držav, ki na primer uporabljajo »drone« oziroma daljinsko vodena letala, podvojilo. Kitajska pa takšna letala že izvaža v države kot so Irak ali Nigerija. Poročilo se ukvarja tudi z vojaškimi izdatki posameznih držav in opozarja, da se je ruski vojaški proračun samo leta 2015 kljub krizi povečal za 20 odstotkov. Vzporedno s tem pa azijske države s skupno vojaško porabo preko 100 milijard dolarjev že presegajo vse izdatke za obrambo vseh evropskih držav ki so v zvezi NATO. 

Poročilo tudi kaže na hiter upad števila vojakov in tehnike, ki je namenjena konvencionalnemu bojevanju. Število bataljonov, ki so usposobljeni za takšno, »klasično« bojevanje je med članicami zveze NATO samo od leta 2001 pa do danes upadlo z 649 na 185. Bistveno je tudi zmanjšanje letalskih sil nekaterih držav, na primer Velike Britanije, ki je še leta 1991 imela 475 vojaških let, da bi jih danes imela samo še 194. Na podoben način se je število francoskih letal zmanjšalo z nekdanjih 579 letal na 271 letal. Direktor IISS, upokojeni general John Chipman, je na tiskovni konferenci v Londonu opozoril na dejstvo, da prevlada zahodne vojaške tehnologije v zadnjih 20 letih upada.

»Zaustavljanje tega novega trenda ali poskus da se spremeni bo glavna skrb zahodnih strategov v prihodnjem desetletju,« opozarja John Chipman. Poročilo tudi navaja, da si poskuša Velika Britanija zagotoviti prednost z daljinsko vodenimi letali, ki bi jih poganjala solarna energija, medtem ko ZDA razvijajo predvsem zapleteno programsko opremo za brezpilotna letala. Poročilo tudi opozarja, da »Islamska država, znana tudi kot ISIS, in tistih skupin po svetu, ki so ji pristopile, ni mogoče uničiti zgolj z vojaškimi sredstvi«. Za njihovo uničenje bo potreben osredotočen in dolgotrajen napor ter uporaba sredstev in orodij z političnimi, vojaškimi, varnostnimi, informacijskimi in razvojnimi sposobnostmi, ter sporazum tako o ciljih, kot o sredstvih za dosego tega cilja, še dodaja. 

Omenjeno poročilo se povsem sklada tudi z nedavnimi analizami korporacije RAND, ki opozarja, da zveza NATO s sedanjimi silami v primeru napada Rusije npr. ne bi uspela ubraniti baltskih držav. »S sedanjimi silami zveza NATO ne more uspešno braniti ozemlja članic najbolj izpostavljenih članic,« opozarjajo v korporaciji RAND. Po ocenah njihovih strokovnjakov bi bili ruski tanki lahko v glavnim mestih baltskih držav že v 60 dnevih od začetka ruske operacije.

Omenjen scenarij bi zvezo NATO soočil z »omejenim številom možnosti«. Poveljniki zveze NATO bi morali sprožiti nevaren in drag protinapad, ki bi zelo lahko privedel do jedrske konfrontacije, ali pa bi morali sprejeti nova dejstva z »lahko predvidljivimi uničujočimi posledicami za zvezo NATO ter ljudi baltskih držav.« Da bi se tej nevarnosti izognili, predlagajo povečanje vojaških sredstev v Evropi. Prav zato so ZDA že povečale sredstva za obrambo Evrope na 3,4 milijarde dolarjev. Ameriški tanki se pravkar vračajo v posebne tunele v pečinah v Norveški. V Evropo naj bi bilo znova razporejenih okoli 250 ameriških tankov in drugih oklepnih vozil, vendar tudi ta številka predstavlja samo en odstotek tankov, ki so jih imele ZDA v Evropi v času hladne vojne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.