IK, STA

 |  Politika

Avstrija na mejo s Slovenijo poslala dodatnih 450 vojakov

Vojaki na avstrijsko-slovenski meji.

Vojaki na avstrijsko-slovenski meji.
© Željko Stevanić

Avstrija je včeraj na mejo s Slovenijo poslala dodatnih 450 vojakov, ki bodo pomagali pri nadzorovanju migrantskega toka, v pripravljenosti bo tudi vojaška policija v Salzburgu, ki bo posredovala "v primeru težav". Dve enoti vojske so poslali na Štajersko in dve na Koroško.

S tem zdaj avstrijsko mejo nadzira skupno 1.450 vojakov in rezervistov. Za napotitev dodatnih 450 vojakov se je vlada na Dunaju odločila na podlagi odločitve obrambnega ministrstva minuli teden.

Vojaki bodo policiji pomagali pri preverjanju ljudi in vozil, ki vstopajo v državo, patruljirali bodo na zeleni meji in izvajali nadzor.

Enota vojaške policije v Salzburgu bo pripravljena na posredovanje v primeru potrebe, torej če bi bilo treba obvladati "nasilne osebe ali skupine oseb in jim preprečiti prečkanje meje". V pripravljenosti bosta tudi dve transportni oklepni vozili in tri vojaška transportna vozila.

Vlada je septembra odobrila namestitev do 2.200 vojakov na meji, da bi pomagali pri zagotavljanju kontroliranega in urejenega gibanja migrantov ter za ohranitev "varnosti in reda v državi".

Do odločitve je prišlo, potem ko je Avstrija kljub nasprotovanju Bruslja v petek  na južni meji s Slovenijo začela uveljavljati dnevne kvote in sprejemati le še do 80 prošenj za azil dnevno. Preko meje dnevno spušča do 3.200 oseb, ki izrazijo namero, da za azil zaprosijo v kateri od sosednjih držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.