STA. AT

 |  Politika

Bodeča žica na madžarski meji vse manj učinkovita

© Franco Jurij

Policija na Madžarskem beleži vse večje število nezakonitih prehodov meje s Srbijo, čeprav je ta od septembra lani zaščitena z ograjo iz bodeče žice. Decembra so policisti ujeli 270 beguncev in migrantov, ki so ograjo ali prerezali ali preplezali, januarja 550, v prvih 20 dneh februarja že več kot 1200 in samo minuli vikend več kot 500.

Madžarska je s postavitvijo do štiri metre visoke ograje iz bodeče žice vzdolž 175 kilometrov dolge meje s Srbijo septembra lani sprožila val ogorčenja. Potem ko je ograjo postavila najprej na meji s Srbijo in nato še na meji s Hrvaško, je število beguncev in migrantov na Madžarskem drastično upadlo.

A kot je v nedeljo poročal britanski BBC, ograja očitno ne deluje več tako dobro, kot je na začetku, saj število nezakonitih prehodov hitro narašča. Več tiskovnih agencij poroča o rekordnem številu nezakonitih prehodov minuli konec tedna. Avstrijska agencija APA ob tem dodaja, da se begunska oz. migrantska pot preko Madžarske očitno znova reaktivira.

V skladu s sporno zakonodajo, sprejeto septembra lani, je sicer nezakonito prečkanje meje na Madžarskem kaznivo dejanje, za poškodovanje bodeče žice na meji pa je zagrožena triletna zaporna kazen.

Kot piše APA, je sodišče v mestu Szeged na jugu Madžarske, ki je pristojno za vodenje postopkov proti osebam, ki jih ujamejo pri prečkanju oz. poškodovanju mejne ograje, od septembra lani speljalo 1325 teh postopkov. Obsojene je večinoma doletel izgon iz države.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.