IK, STA

 |  Svet

Sirska opozicija bo premirje spoštovala dva tedna, ZN prvič z letali odvrgel pomoč sirskim civilistom

Porušena Sirija

Porušena Sirija
© Scott Bob / WikiCommons

Glavna sirska opozicijska skupina je sporočila, da bo prekinitev sovražnosti, ki naj bi začela veljati v petek zvečer, spoštovala dva tedna. Sporočili so, da njihov visoki pogajalski odbor meni, da bo dvotedenska prekinitev ognja omogočila oceno zavezanosti druge strani. Iz Moskve so pred tem javili, da je sirski predsednik Bašar al Asad ruskemu kolegu Vladimirju Putinu zagotovil, da je sirska vlada pripravljena prispevati k uresničitvi načrta o prekinitvi ognja, ki sta ga izpogajala Washington in Moskva.

Sirsko zunanje ministrstvo je sicer že v torek dalo vedeti, da režim pristaja na prekinitev ognja, hkrati pa je poudarilo, da bo nadaljeval vojaške operacije proti Islamski državi, Fronti al Nusra in drugim terorističnim skupinam, povezanim z njima.

Združeni narodi (ZN) pa so včeraj z letali prvič odvrgli humanitarno pomoč sirskim civilistom. Koordinator humanitarnih operacij ZN Stephen O'Brien je v Varnostnem svetu ZN povedal, da so letala Svetovnega programa za hrano odvrgla 21 ton pomoči prebivalcem mesta Deir Ezor na vzhodu Sirije, ki ga oblegajo skrajneži Islamske države. Po njegovih besedah so na terenu prisotni človekoljubni delavci potrdili, da je tovor pristal na načrtovanih krajih.

ZN skuša namreč še pred prej omenjeno prekinitvijo ognja okrepiti dostavo pomoči sirskemu prebivalstvu. Mesto Deir Ezor, v katerem po ocenah živi okoli 200.000 ljudi, oblegajo skrajneži Islamske države, ki nadzirajo del mesta, ruska tovorna letala pa so humanitarno pomoč sicer že januarja dostavila v četri Deir Ezorja, ki so v rokah sirskih vladnih sil.

Dostava pomoči iz zraka je sicer manj učinkovita od kopenske, a jo je O'Brien danes upravičil s tem, da ima ta pristop prednost kot zadnja možnost. Dodal je, da je na obleganih območjih v Siriji doslej dobilo pomoč 110.000 ljudi, odobritev imajo še za okoli 230.000, pomoč pa jim bodo dostavili tudi z letali. Še vedno pa čakajo na odobritev dostave pomoči za dodatnih 170.000 ljudi.

Minuli teden je 114 tovornjakov s pomočjo doseglo 80.000 ljudi na petih obleganih območjih, še dva konvoja s pomočjo pa so v torek poslali v dve mesti, ki jih oblegajo vladne sile. Jan Egeland, svetovalec posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture, je sicer minuli teden dejal, da bi lahko Združenim narodom uspelo v tednu dni vsem 18 obleganim območjem v Siriji dostaviti humanitarno pomoč.

Operacijo je omogočil dogovor mednarodnih sil, ki so ga sklenili 12. februarja v bavarskem Münchnu in govori tudi o okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči v Siriji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.